På broen siger bilene i en endeløs seig kø. Hjemme venter fiskepinner og sofa. Under broen surfer en gjeng råskinn lystig på brett, og lager sin egen sommer i regntåken.

Klokken er 17.00. Nordåsvannet ligger svart under tunge skyer. Katrine Schwab, Stian Jensen og Ole Lie kommer småjoggende. Guttene er kjapt oppe og fester et par tau i rekkverket på Straume bru. Så åler gjengen seg inn i våte velbrukte våtdrakter. Det er en time til det er full fjære i Bergen. Månefasen stemmer perfekt. Enorme vannmasser presser på og skal ut av Nordåsvannet. Det er fine forhold for strømsurfing. Litt munter, vennskapelig lek med vannmassene i høstmørket.

På med brett og hopp fra kanten. Et bølgesurfbrett, et wakeboard og et kite-brett. Alt går. To om gangen, i hvert sitt tau, farer de frem og tilbake mellom murkantene. Kjappe svinger og fikse triks. Iskaldt vann med en smak av Hawaii.

— Det er skikkelig bra fart i dag. Jeg gleder meg, sier Katrine. Vannmassene fosser forbi. Stian går på trynet og forsvinner. Kommer opp igjen.

— Trekk brettet opp, og så tar du en backflipp, roper Ole.

Som ved et mirakel er Stian på surfen igjen. Raser av gårde og smiler fra øre til øre før neste undergang. Denne gangen blir han hengende, lenge. Til slutt kommer han løs, og farer med strømmen mot smulere farvann. Strømmen her har store fordeler fremfor en elv: Ingen lumske stener, fosser eller stryk.

— Nå vet jeg hvordan klesvasken har det, det var bare tørketrommelen som manglet, sier en lett utmattet Stian. Han kommer labbende med brettet under armen mens Ole gjør sine mest finurlige svinger og vendinger i strømmen.

— Jeg er ikke så flink med brettet, dette er kjempegod trening, sier Katrine før hun på ny gir seg i kast med vannmassene. Suser av gårde, går under, på'an igjen. Hvem tenker vel på juseksamen om tre uker i slik fart.

Egentlig er de såkalte kitere . Drageseilere over vann, snø eller is. Men drager trives dårlig i høstmørke, regntunge oktoberkvelder. Det var Ole som fikk ideen da han kjørte over Straume bru en dag i september.

Nå leker dragefolket under broen. Miljøvennlig raser de av gårde over vannflaten uten å brenne en dråpe bensin. Veivesenet bekoster gult flomlys så leken kan gå sin gang når mørket siger på.

Lyden av brett som klasker mot vann. Det går så det griner. Ole er borte i vannmassene. En kjapp backflipp, eller hva det nå var, så er han på brettet igjen. Raser mot murkanten og bråvender. Hawaii i polarutgave.

Mens køen står kubb på Straume bru. Snart er det tid for Dagsrevyen.

FOTO: KNUT STRAND