I går var det Den internasjonale Nordsjøløypedagen, dagen det blir arrangert turer rundt hele Nordsjøen. I Glesvær har en gjeng entusiaster lagt ned mye arbeid med turløypen til Telavåg. Den går langs eldgamle ferdselsstier med avstikkere ut til havet.

BT besøkte både Telavåg og Glesvær, men det viste seg at nesten ingen andre hadde oppdaget denne muligheten, til tross for at været var nydelig i går.

Nordsjøløypedagen er en del av et EU-prosjekt, og har turløyper rundt Nordsjølandene England, Skottland, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. I Hordaland var det turer med innlagt program i Sveio, Bømlo, Austevoll, Fjell, Øygarden og på Sotra.

På Glesvær skulle turen begynne med omvisning i det gamle handelshuset fra slutten av 1600-tallet, og deretter ut i naturen med Arne Olav Nilsen som guide.

Ingen viste seg, og omviseren på Glesvær stakk av. Litt på overtid kom et ungt par, og Arne Olav Nilsen tok dem med seg.

— Det er en lett tur, og med rolig tempo bruker vi tre timer til Telavåg, sier han.

Stien går i utmark, over haug og hammer, og det lønner seg med gode turstøvler. De åtte i dugnadsgjengen har grøftet og satt opp trapper i de bratteste partiene.

Arne Olav Nilsen forteller også at det er et fint vassdrag et par hundre meter fra Golten-krysset, der stien begynner. Her er det mulig å padle til Telavåg, og så langs land tilbake til Glesvær.

I år ble Nordsjøløypedagen arrangert for andre gang.

TURLEDEREN: Arne Olav Nilsen i Glesvær venter. Til slutt kom det to. FOTO: JOAKIM ENGER
Joakim S. Enger