Søndag kveld fotograferte Jan-Einar Seim dette ørneparet i Hopshavnen ved Ask på Askøy.

Uvanlig etablering

— Vi grillet på terrassen og fulgte med ørnene. Før var det ikke ørner her, men de siste par årene har de etablert seg. Jeg ser dere har skrevet om ørner i Fana, men nå er de i Byfjorden også, sier Jan-Einar Seim

- Er dette uvanlig?

— Ja, det er det. Nå etablerer ørnene seg stadig nærmere menneskene. Og det er spesielt i Hordaland, sier ornitolog Alv Ottar Folkestad, som har ledet et prosjekt om havørn i flere tiår.

Folkestad forteller at denne etableringen sier mye om hvordan havørnene betrakter menneskene.

Ørnetomt rundt Bergen

Fra første halvdel av 1800-tallet og frem til krigen var havørnen utryddet i store deler av Sør-Norge

Johan Fredrik Willgohs, som var pioner innen norsk havørnforskning, fant i sine undersøkelser på 1950-tallet ingen havørner i Hordaland. I ettertid har det vist seg at et ørnepar hadde overlevd i Austevoll.

I 1968 ble havørnen fredet. Siden har den har den etablert seg i stadig nye områder. I Hordaland er det i dag en god bestand. Det var for noen år siden mellom 100 og 150 ørnepar i fylket. Nå er det flere.

— Rundt år 2000 var det ørnetomt i området rundt Bergen. Det er i samsvarer med et mønster om hvordan de etablerer seg på nytt. Først langt vekke fra tette befolkningskonsentrasjoner, så nærmere og nærmere folk, forklarer Folkestad.

Ikke redd mennesker

Ornitologen sier havørnen har oppdaget at menneskene ikke er farlige. Ørnen er ikke redd om vi byr den mat.

Ørneparene holder sammen hele året og hele livet. De leter etter en reirplass der de blir minst forstyrret, og beholder den dersom den fungerer.

Folkestad tror folk flest opplever havørnen som en berikelse for miljøet.

— Havørnen er i praksis ingen fare for husdyr. Den kan ta en høne på frifot, men ellers lever de av fisk og åtsel. Den er en fantastisk dyktig fisketyv. Ørnen jager måker og andre sjøfugler som har fanget fisk helt til de må slippe fisken. Da snapper ørnen den i luften, sier Folkestad.

Samarbeider med oteren

Folkestad trekker også frem samspillet mellom ørn og oter. Bestanden av oter er også i voldsom fremgang.

Oteren er en effektiv fisker. Den fisker på nattetid og har mer eller mindre faste slakteplasser på land. Oteren tar bare det beste på fisken. Så kommer ørnen og tar resten.

Her finner du mer om Norsk ornitologisk forening.

NÆRT BYEN: Ørnene har reir på Askøy med utsikt mot Sandviken.
Jan-Einar Seim