En mann i 70-årene må tirsdag møte i Fjordane tingrett, tiltalt for å ha satt ut flere ulovlige fangstfeller for rovfugl og rev, og blant annet fanget en havørn.

Mannen står også tiltalt for å ha drevet jakt utenfor lovlig tidsrom. Ifølge hans forsvarer, advokat Ivar Hauge, erkjenner mannen ikke straffskyld.

— Han hevder å ikke ha gjort noe av det som fremkommer i tiltalen, sier Hauge i en kort kommentar til BT.

Fryktet store skader

Det var 19. mai i 2013 at havørnen ble funnet i sjøkanten på Heilevang, på grensen mellom Førde og Askvoll. Tilfeldige forbipasserende kom over fuglen, mens den satt fast i en saksefelle. Ifølge tiltalen var fellen satt opp for å fange rovfugl.

Veterinær Terje Negard ved Veterinærkontoret i Førde, fikk den store hannfuglen inn til behandling etter at den ble funnet. Det er usikkert hvor lenge den da hadde sittet fastklemt.

— Dessverre henger slike antikvariske holdninger til fangst igjen hos enkelte. Mot alle odds gikk det bra med ørnen, sier Negard.

Tatt imot av sin make

Havørnen, som er en av tre ørnearter i Norge, ble totalfredet for mer enn 45 år siden. Veterinæren fryktet knuste knokler og alvorlige skader, da fuglen ble tatt med inn på kontoret.

Røntgenbilder viste imidlertid at fuglen slapp unna med skader i hud og muskulatur. Etter en knapp uke med behandling og rehabilitering hos Statens naturoppsyn, kunne den igjen slippes fri.

— Vi vet jo ikke hundre prosent sikkert om den klarte seg, men den fløy fint og ble tatt imot av maken sin, da den ble satt ut. Dette er et ørnepar som har holdt til i det området i lang tid, forteller Negard.

Politifullmektig Magnus Engh Juel viser til tiltalen og ønsker ikke å kommentere saken før den skal opp for retten.