• Det ble en spektakulær jomfrutur for meg og seilflyet på Sotra, sier Kristian Olaf Vedaa.

På ettermiddagen den 8. mars var Kristian Olaf Vedaa på Goltaberget på Sotra for prøve det nye seilflyet sitt.

— Strakk ut klørne

— Det ble en helt spektakulær jomfrutur. Jeg øvde på konkurranseflyging, da en diger ørn dukket opp i synsfeltet. Ørnen begynte å komme etter meg, den prøvde å gripe etter flyet. Jeg prøvde å komme unna, men den forsøkte å jage meg vekk, forteller Vedaa.

— Det virket som ørnen slett ikke likte at jeg var i luften. Den strakk ut klørne og ville ta meg. Jeg lot den komme noe innpå meg, men fløy unnvikende. Dels for ikke å skade ørnen. Men også fordi jeg var oppriktig redd for å miste flyet. Hadde ørnen fått klørne i flyet og holdt fast, ville flyet mistet all flyfart og gå rett i sjøen, sier Vedaa.

Opp mot 130 km/t

Vedaa regner med at han fløy i om lag 60 km/t, da han prøvde å stikke av fra ørnen. Under konkurranser kan denne type seilfly komme opp i en fart opp mot 130 km/t.

— Flyet mitt er et tre meters konkurranse-seilfly i karbon og glassfiber. Flyet heter Predator, men det var jo akkurat det jeg hadde hengene i halen på flyet. Jeg hadde et actionkamera på hodet da jeg fløy. Synd jeg ikke hadde kamera på flyet. Det ble en uforglemmelig naturopplevelse for meg. Det blir ikke det samme på film, da dette er ett vidvinkel kamera uten zoom, sier Vedaa.

Hang i luften og voktet

Vedaa tror ørnen var så aggressiv fordi den passet på reviret sitt. På Goltaberget er det om lag 40 meter ned til sjøen. Vedaa fløy over og under kanten der. På det nærmeste var ørnen 20 til 30 meter unna.

— Kanskje var det den som var i kamp ved Telavåg. Det er ikke langt dit i luftlinje. Da jeg gikk hang den i luften over Goltaberget og voktet på meg, sier Vedaa.

Vil du vite mer om modellfly, sjekk ut Bergen modellflyklubb.

SENDES UT: Her er Kristian Olaf Vedaa klar til å sende seilflyet ut i vinden.
PRIVAT
FØLGER MED: Det krever mye trening å styre seilflyene, som styres med ror.
PRIVAT
UTEN MOTOR: Seilflyene styres av radiosender, men har ikke motor.
PRIVAT