En halv liter vodka og to øl. Det drakk den polske sjåføren ifølge sin egen forklaring på en rasteplass like utenfor Voss sentrum, før han på ny startet opp trekkvognen for å fortsette sin ferd mot Bergen.

Han kom ikke lenger enn 100 meter, før han mistet kontrollen i en sving og havnet i grøften.

I bare undertøyet

Da politiet kom til stedet, fant de den mildt sagt berusede sjåføren — bare iført en truse.

Hendelsen fant sted i juni i fjor. Sjåføren er siden dømt til 21 dagers fengsel, og mistet førerretten i Norge i fem år.

Sist mandag, et drøyt år senere, var den samme trekkvognen igjen på vei vestover, denne gang med en annen sjåfør. I Gudvangatunnelen gikk den etter alt å dømme varm, og begynte å brenne. Sjåføren berget seg ut, og til sammen 73 personer ble evakuert fra den røykfylte tunnelen. Ti personer fikk alvorlige skader i brannen.

Den polske sjåføren er siktet for brudd på vegtrafikkloven, fordi politiet mener det var tekniske feil ved trekkvognen som utløste brannen.

Det var VG som først skrev at samme trekkvogn var involvert i begge ulykkene.

- Spesielt

— Det kan selvfølgelig være helt tilfeldig, men det er litt spesielt, sier lensmann Per Tomas Klingenberg i Lærdal til VG.

Trekkvognen kjørte på oppdrag for selskapet DSV. Finansdirektør DSV i Danmark, Jens Lund, sier til VG at selskapet ikke er kjent med at samme kjøretøy var involvert i en ulykke også i fjor.

— Vi har en rekke underleverandører og tusenvis av biler som vi bruker. At en sjåfør hos en underleverandør kjører med promille er dessverre noe som skjer iblant. Men hvis det viser seg at samme underleverandør er involvert i flere slike hendelser, er det noe vi vil følge opp, sier Lund.

NY ULYKKE: Et drøyt år etter promilleuhellet, tok den samme trekkvognen fyr i Gudvangatunnelen.
Gerhard Flaaten