Den hissige svanefaren som hersker i havnebassenget i Os kommune, sliter med helsen for tiden, melder midtsiden.no.

Osingene reagerte da han ble slapp og ikke tok til seg mat.

Behandling er i gang

— Han kom inn til oss på mandag og vi har tatt røntgen og masse blodprøver av ham, sier Eva Kristin Lunde, behandlende dyrlege ved Osøyro Dyreklinikk.

«Havnesjefen» har fått flere diagnoser. Han er både under- og feilernært . I tillegg har han lungebetennelse og blyforgiftning. Nå er han i full gang med antibiotikakur og kalsiumtilskudd.

— Det er nok blyforgiftningen som ligger i bunn her. Han har sannsynligvis lagt seg til beitevaner i et område der han får i seg bly fra et søkke eller noe, sier veterinær Lunde.

Alternative muligheter, som at Oselven skal være årsak, vil hun ikke tenke på.

Trenger sjøhus

Pasienten er fortsatt innlagt ved klinikken og må regne med noen dager til vekke fra familien sin. I dag kommer medisiner fra Oslo og behandlingen av blyforgiftningen kan starte.

— Vi har godt håp om å få ham helt frisk, men min største bekymring nå er at familien hans skal forsvinne mens han er vekke, sier Lunde.

Hun er på jakt etter et sjøhus i nærheten av klinikken, der han både kan ha nærkontakt med familien sin og få daglig behandling.

— «Havnesjefen» er en kjæledegge for hele Os og osingene har vist et stort engasjement for å få sjekket hva som var galt med ham, sier ordfører Terje Søviknes.

Kommunalt ansatt

Regningen for sykehusoppholdet skal kommunen ta seg av.

— Ja, vi får føre ham opp som ansatt og ta ham inn i sykeordningen i kommunen. «Havnesjefens» behandling vil nok komme på noen tusen, men det får vi håndtere, sier en lattermild Søviknes.

— Vi vet ikke hvor stor regningen blir, men medisinene som kommer i dag koster 1500 kroner alene. Vi ville uansett behandlet svanen, noe annet er ikke et alternativ, sier Lunde.