PÅL ANDREAS MÆLANDEIRIK BREKKE (foto)

For når Hovedprosesjonen er over, er målet klart for titusenvis av tilskuere og togdeltakere: Mat og drikke, og gjerne en is eller to i tillegg.

Da står vår nye landsmenn til tjeneste. Bodene i Byparken og på Torget er stort sett bemannet av folk som har sine egne nasjonaldager, og som ser på 17. mai først og fremst som en fin anledning til å få inn litt penger til seg selv eller en god sak.

Kan tjene 20.000

— På de beste 17.mai-ene har vi tjent 20.000 kroner. Men det varierer veldig med været og hvor vi får plassert boden vår. Det beste er å stå midt i strømmen ved Musikkpaviljongen, sier tamilen Murugesu Piraba.

Han forteller at inntektene går til et rehabiliteringssenter på Sri Lanka.

Ved siden av Michelle Lilo, andre generasjons chilener. Hun følger opp familietradisjonen med å selge empanadas.

— Vi håper å selge 350 empanadas i løpet av dagen. Salget gikk litt trått om formiddagen, men tar seg opp etter hvert som folk er sultne, sier Michelle.

Hun mener empanadas for lengst er blitt en 17. mai-tradisjon i Bergen, på lik linje med rømmegrøt og spekeskinke.

— Det e' dritgodt, bekrefter en opprømt buekorpsgutt.

Vafler og vårrull

I ni år har vietnameserne i støtteforeningen for spedalske hatt 17.mai-bod i Byparken. Selv om de tilbyr både vafler og brus, er spesialiteten de vietnamesiske vårrullene.

— De er veldig populære. Vi håper å få inn mye penger til de spedalske, men vet ikke hvor mye. På det meste har vi kanskje tjent 15.000 kroner, men i fjor var det dårlig salg. Da ble gevinsten bare 6000, sier Tran Dinh Cong.