— Stans forbudt-skilt? Hvor?

Den unge mannen ser seg forvirret rundt. Sammen med kompisen skulle han bare innom kebabsjappen i Vaskerelven. Det ble et dyrt måltid.

For på utsiden står trafikkbetjentene Elisabeth Kvale og Ove Berntsen klar med et gebyr på 500 kroner. Guttene har parkert i en lastesone, som ikke er beregnet for kebabkunder.

— Det tok fem minutter, og det var god plass i lommen. Dette synes jeg er for strengt. Det hadde holdt med en advarsel, argumenterer kompisen.

På T-skjorten hans står det «Truth Hurts».

24 prosents økning

Pengene har strømmet ut av bilistenes lommebøker og inn i kassen til Bergen Parkering denne våren. Nesten 9700 bilister ble bøtelagt for feilparkering de fire første månedene i år. Det er en økning på 24 prosent fra året før.

I tillegg er det utstedt 6600 tilleggsavgifter på 300 kroner hver. Det er en økning på 14 prosent.

— Hvorfor det er slik? Godt spørsmål, det har jeg lurt på litt selv, også, sier Arvid Heggestad, seksjonsleder for parkeringsvaktene.

Han har notert seg økningen, og sier at forklaringen trolig er sammensatt.

— Dette blir synsing. Men personlig tror jeg det at kommunen har fjernet mange parkeringsplasser på gategrunn i sentrum har hatt innvirkning. Det kan virke som om folk tar større sjanser nå, og parkerer ulovlig, sier han.

Parkeringsbetjentene er enige. De opplever at folk fortsatt parkerer på de «gamle» plassene, selv om de er godt merket med parkering forbudt.

— Jeg kan vanskelig tenke meg at folk ikke har fått med seg at det er forbudt. Men de tar sjansen, og så går det som oftest bra. Vi kan jo ikke være overalt hele tiden, sier Berntsen.

Syklende p-vakter

En annen årsak kan være gravearbeidene i sentrum i forbindelse med Bybanen, fjernvarme og opprustning av kloakkrør.

— Vi har hatt spesielt fokus på å sikre at bussene kommer frem og at varetransporten får levert der de skal. Det har kanskje ført til at vi har gitt gebyr til spesielt mange i sentrum, sier han.

Det er ikke blitt flere parkeringsvakter, selv om sykefraværet var noe større i fjor. Men enkelte av vaktene rekker kanskje over lengre avstander enn før.

— Vi begynte med sykkelpatrulje i fjor. Tanken var egentlig å ha det kun i sommerhalvåret, men de ansatte ville gjerne sykle om vinteren også, så lenge det var mildvær. Det kan jo ha påvirket tallene at vaktene blir mer effektive på sykler, sier Heggestad.

Gir blaffen i gebyret

Gebyret på 500 kroner ser ikke ut til å skremme bilistene. I snitt skriver parkeringsvaktene ut 81 gebyr hver dag. Ove Berntsen tror enkelte rett og slett tar en kalkulert risiko.

— Gebyrsatsene har stått stille i mange år. 500 kroner er kanskje ikke så mye penger for mange i dag, sier han.

I løpet av de minuttene BT følger trafikkbetjentene i Vaskerelven og Foreningsgaten, fylles det stadig på med personbiler i lommene som er reservert varetransport. Når vaktene nærmer seg, stormer folk ut av butikker og kaster seg i bilen.

— Jeg måtte bare ..., roper en mann som kommer ut fra Narvesen med munnen full av pølse.

— Den hører vi mange ganger for dagen. Vi kunne sikkert bare stått her hele dagen og bøtelagt folk, men det gjør vi ikke, sier Kvale.

SANNHETEN SVIR: Kebaben ble dyr for disse to unge mennene. Trafikkbetjentene Ove Berntsen og Elisabeth Kvale forklarer dem hvorfor de pent må ta med seg et gebyr på 500 kroner etter fem minutters feilparkering. - Når vi har begynt å skrive ned bilnummeret er det for sent å komme, sier Kvale.
HELGE SKODVIN
SLAPP UNNA: Denne mannen kom løpende til i Foreningsgaten, og slapp unna med en advarsel fra trafikkbetjent Ove Berntsen: - Dette kunne blitt din dyreste pølse noensinne.
Skodvin, Helge