Mannskapet på sju måtte evakueres, men ingen ble skadd da kjemikalietankeren «Maria Soltin» grunnstøtte nord for Måløy i Sogn og Fjordane natt til søndag.

Se interaktivt kart over grunnstøtinger langs norskekysten.

– Vi går side om side med havaristen nå. Den skal slepes til Raudeberg der vi skal losse om så snart vi får en annen båt til å ta over lasten, sa Håkon Seim som er båtfører på redningsskøyten «Simrad Buholmen» til bt.no ved 09.30-tiden.

Rundt klokken 12.30 var dykkere i gang med å tette skroget med presenninger.

Slagside

Boreslamfrakteren «Maria Soltin» er lastet med drillmud, som brukes offshore til oljeboring.

– Er det fare for at noe av lasten vil lekke ut?

– Nei, det ser jeg som veldig lite sannsynlig, sa Seim til bt.no søndag morgen.

Det danskregistrerte tankskipet hadde slagside, men lå stabilt. Det var tidlig klart at det var et hull i vingtanken på babord side.

Det danske mannskapet kunne gå tilbake på «Maria Soltin» da den ble slept inn, og slappet av på denne da dykkerne ved 12.30-tiden undersøkte skipet.

– Har fått seg en støkk

Ifølge Seim har det danske mannskapet på syv fått seg en støkk.

– Det er ikke noe behagelig følelse å våkne av at båten går på grunn og at hele skipet rister. Jeg kjenner til folk som har gått på land etter slike hendelser.

Politiet har tatt promilletest av skipper og vakthavende befal. Begge var edru.

Flere båter med slepekapasitet var raskt på vei til stedet. Det danske mannskapet på sju ble fraktet over i redningsskøyten Simrad Buholmen. To av dem gikk noe senere om bord i tankskipet igjen for å sjekke vannstanden, opplyser Vikøren.

Hovedredningssentralen fikk melding om grunnstøtingen like før klokken fem søndag morgen. Det er ikke klart hva som er årsaken til at det 65 meter lange skipet med en dødvekt på 1.100 tonn grunnstøtte.

Sist gang det ble gjennomført en inspeksjon av «Maria Soltin» var da skipet var i Antwerpen i Belgia 30. desember. De eneste manglene som da ble oppdaget gjaldt ankersystemet.

Ingen kom til skade da «Maria Soltin» gikk på grunn nord for Måløy i dag.
REDNINGSSELSKAPET
REDNINGSSELSKAPET