I lengre tid har folk i bergensområdet blitt kontaktet på gaten eller utenfor kjøpesentre av bøssebærere fra Life 1 Norge og Aksjon fremtid 2004, som hevder at de samler inn penger for kreftsyke barn på Haukeland.

Men ledelsen ved Haukeland universitetssykehus har ikke ant noe om innsamlingsaksjonen — før inntil nylig. Administrerende direktør i Helse Bergen, Anne Kverneland Bogsnes, ble informert først i forgårs.

— Jeg reagerte med vantro, sier Kverneland Bogsnes til BT.

- Vond følelse

— Å høre at kreftsyke barn ved Haukeland er blitt brukt til et formål vi ikke ante noe om, gir meg en dårlig følelse i magen. Vi kommer til å anmelde mannen bak aksjonen, for å ha misbrukt Haukeland-navnet.

Hvor mange penger bøssebærerne kan ha samlet inn, har hun ingen formening om.

— Men innsamlingsaksjonen har pågått i en travel juletid, og da er givergleden ofte stor. Folk går til og fra, gir noen mynter her og der, og det blir fort penger av det. Kreftsyke barn er dessuten en pasientgruppe mange ønsker å hjelpe.

Aloe Vera til 100.000

Da Helse Bergen-ledelsen fikk kjennskap til innsamlingen, tok de straks kontakt med initiativtakeren og ba om en forklaring.

Som svar fikk de en e-post med tilbud om Aloe Vera-produkter for 100.000 kroner, finansiert med penger fra aksjonen.

— Vi har takket nei til produktene. Hva vi skal gi våre pasienter vurderer Haukeland best selv, ut fra medisinske vurderinger, sier Kverneland Bogsnes.

— Det som har skjedd er veldig trist for pasientene våre, og alle de som ønsker å hjelpe oss, understreker hun.

Ifølge Kverneland Bogsnes var det først etter at sykehuset tok kontakt med mannen bak aksjonen at han søkte om tillatelse fra politiet til å drive innsamling. Søknaden er datert 28. desember.

— Men ifølge opplysninger jeg har fått, ble den ikke mottatt av politiet før 2. januar. Og innsamlingen har så vidt vi vet pågått siden november, sier Bogsnes.

«Veldig spesielt»

Også leder ved Barneklinikken i Bergen, Robert Bjerknes, er svært skeptisk til innsamlingsaksjonen.

— Det er veldig spesielt at noen samler inn så mange penger over så lang tid ved å vise direkte til en pasientgruppe ved Haukeland, uten at vi blir kontaktet, sier han til BT.

— Det er også høyst uvanlig at man ønsker å gi produkter istedenfor pengene som er samlet inn, uten å snakke med oss først.

Bjerknes ble også skeptisk, fordi e-posten ga inntrykk av en tett tilknytning mellom initiativtakeren og leverandøren av Aloe Vera-produktene.

Ber givere ta kontakt

Hvert år mottar Barneklinikken i Bergen mange pengegaver fra privatpersoner til trivselstiltak for barna og medisinsk forskning.

— Frykter du at denne historien vil dempe folks lyst til å gi penger i fremtiden?

— Det er jeg alltid redd for, men når vi får vite om slikt som dette, har vi et ansvar for å gå ut med informasjon, sier Bjerknes.

— Den beste måten å gi en gave til Barneklinikken i Bergen er å ta kontakt direkte med oss.

En av bøssebærerne fra Life 1 Norge, som samlet inn penger på Wergeland i Bergen, ville ikke snakke med BT da vi traff ham. Han prøvde å skjule id-kortet og innsamlingsbøssen, og forsvant fra stedet.

n Til tross for gjentatte forsøk klarte ikke BT å få mannen bak innsamlingsaksjonen i tale i går. Da vi ringte første gang, gav han beskjed om at han ikke kunne snakke med oss, men at vi kunne ringe tilbake klokken fem. Fra klokken fem og utover svarte han imidlertid ikke på telefon, og ringte heller ikke tilbake på nummeret han fikk oppgitt. Da vi oppsøkte ham hjemme, var det ingen som åpnet.