Bakgrunnen var at forbundet i en markedsføringskampanje oppga Barneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus som samarbeidspartner uten at sykehuset visste noe. En ansatt ved klinikken ble også navngitt i markedsføringen.

— Dette kan ødelegge for andre organisasjoner som gjør en flott innsats for syke barn og andre pasientgrupper. I tillegg skader det Helse Bergens omdømme, sier informasjonsrådgiver Geir André Bakke i Helse Bergen.

Sykehuset ble tilfeldigvis oppmerksom på saken da en bekjent av den ansatte tok kontakt.

Norsk Omsorg Forbund (NOF) ringer i disse dager vestlendinger og ber om støtte til rekreasjonsturer til Langedrag Naturpark ved Nesbyen for kronisk syke og kreftsyke barn fra vårt distrikt. Det blir ikke opplyst at forbundet har vært i konflikt med Haukeland.

Ingen tillit

Helse Bergen sendte i midten av februar et brev til NOF, hvor de krevde at forbundet fjernet navnet deres fra kampanjen. Hvis ikke ville de anmelde forholdet til politiet.

— Etter det er vi ikke blitt koblet til dem. Men det ringer stadig vekk folk som lurer på hva slags organisasjon dette er, sier Bakke.

Han sier videre at sykehuset bare samarbeider med Støtteforeningen for Kreftsyke Barn.

— Alt samarbeid med organisasjoner utenfor sykehuset er basert på tillit. NOFs opptreden innbyr på ingen måte til samarbeid. Det er trist at organisasjoner går frem på denne måten, sier han.

Fraråder folk å gi

Støtteforeningen for Kreftsyke Barn (SKB) advarer folk mot å gi penger til forbundet.

— Vi har fått telefoner fra hundrevis av folk som føler seg lurt. Organisasjonen utnytter folks medfølelse på en kynisk måte, sier Marianne Ween, som er daglig leder i SKB.

Hun oppfordrer folk til å være skeptiske.

— Norsk Omsorg Forbund er ikke med i Innsamlingskontrollen, som kvalitetssikrer sine medlemmer, sier Ween.

Kari Moe-Nilssen fra Fana er en av dem som er blitt oppringt denne uken.

— Jeg bestemte meg for å gi penger da jeg hørte det skulle gå til kreftsyke barn. Men jeg ville ikke gi noe før jeg hadde hørt med Haukeland. De frarådet meg å gi penger, sier hun.

Få turer

Ifølge Marianne Ween har kreftsyke barn ingenting på Langedrag Naturpark å gjøre, fordi immunforsvaret deres er svekket og de er sårbare for bakterier. Hun hevder videre at forbundet oppgir å ha arrangert mange flere turer til Langedrag enn det som er tilfelle.

Tuva Thorson ved Langedrag Naturpark bekrefter dette.

— Forbundet har bare vært her fem ganger de siste fire årene. Vi er blitt oppmerksomme på at de har markedsført seg med å ha hatt 18 turer til Langedrag, noe som er direkte feil, sier hun.

Thorson sier videre at mange har kontaktet dem for å høre om turen de har støttet faktisk er blitt gjennomført.

— Flere ganger har forbundet bestilt, for så å avbestille igjen. Mange har reagert på virksomheten deres. Jeg kan ikke si noe mer om saken, siden vi ikke kjenner bakgrunnen til gjestene, sier Thorson.

BT fikk i går ettermiddag kontakt med leder i Norsk Omsorg Forbund, Inger Sjuve. Hun ønsket ikke å kommentere saken. NOFs pr-medarbeider, Robert Johansen, er for tiden på ferie, og sier han derfor ikke sitter på den nødvendige dokumentasjonen for å gå inn i detaljene i saken. Men han tilbakeviser kritikken på det sterkeste.

— Dette bygger på gamle opplysninger, som vi også tidligere har tilbakevist. Vi har aldri hevdet at vi samarbeidet med Haukeland, men jeg beklager hvis sykehuset har oppfattet det slik, sier han på telefon fra Spania.

Når det gjelder turene til Langedrag, hevder han at foreningen har fått et skriv fra Rikshospitalet som sier at dette er bra for kreftsyke barn.

Utover dette ville han ikke kommentere saken ytterligere i går kveld.