• Her reddes liv raskere.

  24 års kamp er over. Se hvordan liv skal reddes raskere.

  VIDEO: Alice Bratshaug

 • TOK SIN TID: Etter 24 års kamp har Haukeland endelig fått egen landingsplass for helikopter.

  FOTO: ODD E. NERBØ

Haukeland har fått egen landingsplass for helikoptre

Hvor åpnes et helikopterlandingsdekk med tango, buekorpsslagere og Nystemten på elgitar? I Bergen selvsagt.

- Dere får sikkert klager over for mye bråk. Men for hver det kommer en slik klage, er det reddet et liv. Da får det heller være, sa ordfører Trude Drevland (H) under den høytidelige åpningen av Haukeland Universitetssykehus nye landingsdekk for helikoptre.

Det var mange stolte og glade fjes å se på taket av 3. etasje på Haukeland i dag. Etter 24 års kamp for landingsplassen kan endelig helikoptrene lande på selve sykehuset. Det ble markert på behørig vis.

- Når vi har ventet på å tre inn i den moderne verden i 24 år, tar vi den helt ut, sier Drevland.

Hun har sine ord i behold. Sykehusets egne slagere i Haukeland bataljon lot trommestikkene virvle, huskorpset Haukeblæsen dro til med James Bond-klassikeren Goldfinger og tangodans på dekk. Det hele ble kronet med en helikopterlanding til stor applaus.

Sparer tid og liv

Med det nye landingsdekket spares pasienter og behandlere fra landing på den gamle landingsplassen på Grønneviksøren, omlasting til ambulanse og deretter transport opp til sykehuset. Totalt er tidstapet målt mot en landingsplass på selve sykehuset anslått til 10–15 minutter.

Spart tid blir fort sparte liv når det handler om akuttmedisin.

- Dette gjelder særlig pasienter med hjerteinfarkt, slag, traume- og intensivpasienter, sier Guttorm Brattebø, avdelingsoverlege ved Akuttmedisinsk seksjon ved Haukeland Universitetssykehus.

Nå vil pasientene bli fraktet rett fra helikopterdekket og inn i en heis. Derfra kan man raskt nå både akuttmottaket og operasjonsstuene.

Brattebø har stått sentralt i den over 20 år lange kampen for landingsplassen som nå er kronet med hell. Helikopterdekket er på over 33 meter i diameter og er bygget som en hylle ut fra sykehusets tredje etasje. Den står på selvstendig fundament og er både stor og kraftig nok til å ta imot både Seaking-maskiner og redningshelikoptre fra Nordsjøen, såkalt Sars-maskiner.

Håper på lite bruk

Selv med ny landingsplass på plass, vil den gamle på Grønneviksøren fortsatt bli benyttet. Kun de mest akutte tilfellene vil landes på selve sykehuset. Konsesjon er gitt for 200 landinger årlig. Ikke alle dager vil vær og vind tillate at landingsplassen blir brukt.

- Dette er en stor dag, men vi får håpe den blir brukt minst mulig, sier Brattebø.

Det vil bety at færre trenger akutt hjelp. Det spørs om det blir med håpet. klokken 12.07, mindre enn 20 minutter etter at den offisielle åpningsseremonien var over, landet første helikopter på den nye plassen. En kritisk skadet kvinne, fløyet inn fra Stavanger.

 

 

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Fakta

Historien bak

 • Allerede da Sentralblokken var under bygging på 1980-tallet forelå det planer om å plassere en helikopterbase på taket av nybygget. Planen ble forkastet fordi man var i tvil om taket tålte det, og fordi man fryktet turbulens på grunn av ustabile vindforhold.
   
 • Kravet om landingsplass på selve sykehuset har vært luftet med jevne mellomrom. Alle andre større sykehus i landet har helikopterlandingsplass enten på taket eller vegg i vegg med akuttmottaket.
   
 • Luftfartsverket ga konsesjon for landing på taket av Sentralblokken i 2004. Fire år senere bestemte ledelsen i Helse Bergen seg for å bygge landingsplass på sykehuset.
   
 • Inntil i dag har luftambulansen landet på Grønneviksøren ved Store Lungegårdsvann, men ved flere tilfeller har luftambulansen landet ulovlig utenfor inngangen til akuttmottaket når det har stått om liv.