Styreleder i Helse Bergen, Finn Strand, sier til Bergens Tidende at situasjonen ved Haukeland sykehus ikke er mer spesiell nå enn den er ved vanlige fravær som ferie, kurs eller sykdom.

— Vi har to viseadministrerende direktører, Stener Kvinnsland og Anne Sissel Faugstad. De trer rutinemessig inn i slike tilfeller, sier Strand, som på det sterkeste avviser at sykehuset er uten styring selv om direktøren brått og uventet kastet kortene fredag ettermiddag.

- Åpen, lyttende og proff

— Organisasjonen fungerer som den skal. Skulle det skje en katastrofe av noe slag, har vi et eget katastrofeteam som alltid står i full beredskap. Og må det tas viktige avgjørelser, er det styret og styreleder som har alle fullmakter, sier Finn Strand.

Jakten på ny sykehusdirektør vil han ikke kommentere. Hvor lang tid det til ta, er uvisst.

Tillitsvalgt for overlegene ved Haukeland Universitetssykehus, hjerteoverlege Kjell Vikenes, roser den avgåtte sjefen.

— Vi beklager at Anne Kverneland Bogsnes har gått av. Hun har vært en god sjef; åpen, lyttende og profesjonell. Vi har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med henne, sier han.

— Hvis hennes avgang har med den anstrengte økonomiene å gjøre - at hun er blitt skvist mellom sitt engasjement for pasientene og krav om nedskjæringer - er det bare trist.

- Et dårlig signal

Vikenes mener at dette i så fall er et dårlig signal å sende videre til neste sjef.

— En leder for et helseforetak som dette er nødt til å ha handlingsrom for gjøre den jobben han eller hun er satt til å utføre i forhold til pasientene, sier Vikenes.

Rune Skjælaaen (Sp) i Stortingets Helse- og omsorgskomité, kritiserte søndag Bogsnes for manglende økonomistyring og for stor aktivitet. Klinikksjef August Bakke forstår ikke kritikken.

— Nesten all virksomhet ved sykehuset knytter seg til øyeblikkelig hjelp og behandling som ikke kan vente. I 2005 ble det for eksempel ved kirurgisk klinikk utført 50 flere elektive (planlagte) operasjoner enn det var lagt opp til. Noen av dem kunne kanskje vært skjøvet på, men da måtte de eventuelt skyves til 2006-budsjettet med enda strammere rammer.