— Det tok lang tid før kommunen kom i gang med å finne ut hvorfor så mange elever og lærere har hatt helseproblemer, men vi er glad for at de raskt tar affære nå når det er avdekket at det er snakk om såpass giftig sopp, og at en ekspert som Finn Langvad står bak, sier Eivind Lowsow, FAU-leder ved skolen.

Fem klasserom

På vegne av Bergen Bygg og Eiendom (BBE) startet Finn Langvad, mikrobiolog ved Universitetet i Bergen, jobben med å undersøke skolen for tre uker siden. I slutten av mars konkluderte han med at tre klasserom var fulle av den svært giftige soppen Stachybotrys chartarum. I går presenterte han resultater for ni nye klasserom. Også i fem av disse hadde han funnet sporer av den giftige soppen. I tillegg er det funnet sopp i tre grupperom og en korridor.

— Det er fremdeles seks klasserom som gjenstår, men nå har vi bestemt oss for at hele skolen skal saneres uansett, slik at vi er sikre på at det ikke er noe sopp i rommene når elevene kommer tilbake, sier direktør i BBE, Dagfinn Øvrebotenn.

Stachybotrys chartarum er den samme soppen som ble funnet i en kommunal leilighet i Frydenbølien 5 i november i fjor. Konsentrasjonen var skyhøy, og damen som bodde i leiligheten hadde fått alvorlige helseproblemer av å bo i det giftige innemiljøet.

Ekstremt giftig

Det lyktes ikke BT å få tak i Finn Langvad i går, men han uttalte den gangen at: «...det er snakk om en ekstremt giftig type sopp som kan gi betydelige helseplager dersom konsentrasjonen er høy.»

Ved hjelp av såkalt fogging, kan soppen fjernes for en god periode, men det er helt avgjørende for BBE å finne årsaken til at soppen har utviklet seg, slik at de kan hindre at den vokser frem igjen. Soppen trives svært godt i for eksempel våte gipsplater.

— Etter påske starter vi arbeidet med å rive ned vegger for å finne ut av hva som er opprinnelsen, sier Øvrebotn.

Kommunen vet ikke hva saneringen kommer til å koste, de har bare fått beskjed om at det er snakk om et sekssifret beløp, og det har de akseptert. Finn Langvad skal gjøre jobben sammen med et saneringsfirma.

— Vanligvis ville BBE tatt seg tid til å få inn flere anbud, men nå var det viktig å handle raskt i påsken før elevene kommer tilbake, sier fungerende byrådsleder Trond Tystad.