— Hater dere måker i Austevoll nå?

— Det kan du si. Det er vel sånn det er ja, sier Odd Brekke i Austevoll Vatn og Avløp til bt.no.

Det er drikkevannet Stangelandsvatnet på øyen Stolmen i Austevoll som utsettes for kjemisk krigføring fra måker.

Det var TV 2 Nettavisen som først kunne fortelle historien om «drittmåkene». Brekke vil ikke hause problemet alt for mye opp, men forteller at en måkekoloni som har tilhold ved Stangelandsvatnet forurenser drikkevannet.

Hekker og skiter

— De hekker i området, vasker seg og skiter. Problemet er at vi ikke har renseanlegg på Stolmen. Derfor har vi sendt ut kokevarsel til innbyggerne. Kokes vannet, er det trygt å drikke, sier Brekke.

Odd Brekke i Austevoll Vatn og Avløp har vært i kontakt med viltnemnda for å undersøke om de har lov til å skyte måkene.

— De har gitt muntlig svar om at det ikke skal være noe problem å få tillatelsen. Vi har derfor snakket med jakt- og fiskarlaget for å spørre om de kan hjelpe oss.

Måke-problemet er naturlig nok størst om sommeren. Temperaturen gjør at bakteriefloraen øker, dessuten skal det være flere måker i vannet i år enn tidligere.

Flaskevannet går unna

På Joker-butikken på Stolmen selger de flaskevann som aldri før.

— Salget går strykende det, bekrefter Steinar Aarland ved Joker Stolmen overfor bt.no.

— Har det vært økning etter at kokevarselet kom?

— Ja, helt klart. Men jeg ville nå heller hatt rent vann i springen enn økt salg av flaskevann, sier Aarland.

— Du skal ikke ut og skyte måker selv?

— Nå er det rett før.

Bygger ut renseanlegg

Det er om lag 200 innbyggere som har Stangelandsvatnet som drikkevannskilde. Vannet er et av fem vannverk i Austevoll kommune, men ikke alle har renseanlegg.

— Vi har egentlig det samme måkeproblemet på Selbjørn, men der har vi renseanlegg, det har vi ikke på Stolmen, forteller Odd Brekke.

— Vi jobber jo intenst med utbygging av renseanlegg. Det er satt av 30 millioner til utbygging av renseanlegg bare på årets budsjett.

HATET: Måker, som disse, er ikke særlig godt likt på Stolmen.
Arne Nilsen