Rusavhengige graver opp steinmurer og heller for å gjemme narkotika melder nettavisen  På Høyden.

I helgen ble Nygårdshøyden utsatt for fire innbrudd. Utstyr for flere tusen kroner er blitt stjålet.

Utrygge omgivelser

- Hver eneste dag må vi rydde opp og reparere etter de narkomane, sier formann Bjørn Atle Holmedal i parkseksjonen til bt.no.

- Nå må det handles, sier Harald Schelderup Aps byrådsleder og tilføyer - Denne uken har vi fått eksempler på hvor ille situasjonen er. Først sprøyter som ligger slengt rundt til fare for både barn og voksne, deretter masseslagsmål i Nygårdsparken, og nå hærverk for millioner. Nå brer utryggheten seg for beboere og ansatte ved UiB, og i en stadig større radius rundt Nygårdsparken. Nå er tålmodigheten vår med høyrebyrådet slutt. Hvor blir det av de konkrete tiltakene?

Uakseptabelt

Byråd for finans, konkurranse og omstilling Liv Røssland (Frp) syns det er uakseptabelt det som foregår på Nygårdshøyden.
- Det mangler ikke på meldinger fra naboer og  politiet fra det området der. Dette handler om at denne parken som er en av de vakreste i Bergen, blir ødelagt. Vi begynner å se at den bruken av parken ikke er bra, sier hun.

I fjor var det 59 innbrudd i forbindelse med UiB. Ny rekord i følge På Høyden.

- Alle snakker om at Nygårdsparken er et stort problem. Realiteten er at hele Nygårdshøyden er blitt et problem, sier overingeniør Tore Reigstad ved EIA.

Svindyr oppussing

KIM E. ANDREASSEN


 

I følge formannen pirker de narkomane ut steiner og heller.

- De gjør i fra seg, knuser vinduer og andre ting, tømmer og vrenger bossspann. Sprøytene flyter overalt, sier han.

Det er byggene som er nærmest Nygårdsparken som er mest utsatt.

Realfagbygget er særlig utsatt. Muren rund bygget er rassikret for over 200.000 kroner.

Det går noen hundretusen i året og noen skader.

Slitsomt

- Hvor mye arbeid er det egentlig snakk om?

- Vi er syv mann på utedrift. 2 gartnere og fem på daglig vedlikehold. Vi bruker også eksterne firmaer til spesielle oppdrag som dette med murene. Der var det blitt så gale at vi trengte hjelp, sier Holmedal.

Holmedal sier at minst én million går med til å reparere skader etter hærverk relatert til rusmiljøet.

- Etter at vi har ryddet og reparert ett sted, kan du være sikker på at stein og heller ligger strødd utover en annen plass. Vi er nesten i ferd med å gi opp, sier Holmedal.

Det koster UiB rundt 250.000 kroner årlig i timebetaling å holde fem mann på daglig vedlikeholdsdrift.

Tiltak?

- Situasjonen er uverdig og utrygg. For at politiet skal kunne ordne opp, trenger vi samtidig en ny ruspolitikk. Dette forteller oss hvor viktig det er at vi snarest får på plass sprøyterom i tilknytning til Strax-huset. Det løser selvsagt ikke alle problemer, men det sikrer at vi får et sted med rusfaglig kompetanse der rusmisbrukerne kan sette sine sprøyter. Så må vi snarest få etablert et bedre tverrfaglig behandlingstilbud slik at flere kan bli rusfrie. Og så må det tverretatlige arbeidet mellom politiet, Bergen kommune og andre etater komme på skinner. Slik som dette kan det bare ikke bare fortsette, sier Harald Schelderup (Ap)

- Dette handler også om behandlingtilbud, gjennom straxhuset og rehabilitering. Vi har lenge prøvd å få litt mer nærhet til brukerne. Dette er en park som blir brukt av narkomane fra alle kommunene. Derfor vil vi at Hordaland og Bergen skal gå sammen om en rusplan, med flere behandlingplasser samt en helhetlig plan, sier Liv Røssland (Frp)

- Parken er til  for alle. Det er viktig at parken brukes mer og av alle. Vi har foreslått et spisested i parken som også kunne holdt åpent utover kvelden. Parken skulle vært en pulserende del av byen. Hittil har vi hatt hyggelige konserter og familiedager i parken, skyter Røssland inn.

Hva syns du om politikernes forslag?