Ansatte ved legevakten i Bergen har lenge etterlyst nytt arbeidstøy. I forrige uke fikk de i stedet tilsendt buttons med slagord som «raus», «hederlig» og «gavmild», som de ble oppfordret til å bruke i arbeidstiden.

Da kokte det over på legevakten.

40 ansatte har nå skrevet under på et brev til kommunen. Der harselerer de med buttonsutdelingen, som er en del av kommunens interne etikkampanje:

«Nå er en tredel av arbeidstøyet så gammelt at vi kunne brukt pinsen til å dekke noen av hullene. I stedet for å bruke tape, som noen av oss gjør. Løse tråder som henger under frakkene må klippes av med jevne mellomrom for at vi ikke skal se ut som fullstendig fillefranser foran byens borgere!», heter det blant annet i brevet.

Les hele brevet her

— Barnehagementalitet

— Vi går i tøy som holder på å revne. Det ser ikke ut. Samtidig får vi sånne buttons, det blir litt barnehagementalitet over det, sier en av sykepleierne til bt.no.

— Men som dere skriver, de kan jo brukes til å lappe sammen klærne?

— Ha ha. Nå har vi jo fått beskjed om at det kommer nye klær etter hvert.

— Men nå kokte det litt over?

— Ja, vi følte det ble litt meningsløst oppi alt vi jobber med.

Byrådsavdeling for helse og omsorg opplyser at det jobbes med å kjøpe inn nytt arbeidstøy til legevakten. Det er ennå uklart når klærne kommer.

Får korreks

Legevaktsjef Frank Leo Van Betten er slett ikke begeistret over de ansattes brev, som er adressert direkte til byrådsavdeling for helse og omsorg.

— Jeg er overrasket over det der. Det er ikke sånn vi kommuniserer ting internt. Man tar det tjenestevei, sier Van Betten, og kaller reaksjonen «uprofesjonell».

— Og vi har da masse arbeidstøy. Jeg skjønner ikke resonnementet.

— De ansatte mener det er dårlig, flekkete og hullete?

— Dårlig og dårlig. Da skal det destrueres. Vi har nok tøy til alle, sier Van Betten.

— Jeg mener etikk og varsling er viktige saker. Men man går ikke hen og skriver til byrådsavdelingen når man har en flekkete skjorte.

Van Betten forteller at han nettopp har skrevet et svar til de ansatte, der han opplyser om hvordan informasjonsflyten skal være. Legevaktsjefen hevder også at enkelte av de ansatte ikke visste hva de skrev under på.

- Blander kortene

I tillegg til at de mener buttonskampanjen er barnslig, synes de ansatte at kommunens ressursbruk er «utrolig provoserende». I collagen som er laget av buttonsene heter det blant annet:

«For oss som er «ordentlig» og «pliktoppfyllende» virker det noe «spesiell» og nesten u-«hederlig» når vi må spare på det kommunale utstyret mens en overbetalt sjel kan hoste opp noe sånt som dette! »

De blander kortene, mener Ola Henning Målsnes, informasjonsrådgiver i byrådsavdeling for finans, konkurranse og omstilling:

— Vi ønsker selvsagt at alle skal ha skikkelig arbeidstøy. Men dette er en helt annen sak.

— Hva vil kommunen oppnå med at ansatte skal gå med honnørord som «skikkelig» og «ubestikkelig» på brystet?

— Poenget med kampanjen er å gjøre oppmerksom på kommunens nye etiske standard, som bystyret har vedtatt. Målet var å gjøre det litt gøyalt, med «glimt i øyet», sier Målsnes, som har vært med å lage kampanjen.

16.000 buttons er delt ut til kommunens ansatte. Det har kostet 78.850 kroner, opplyser Målsnes.

Vil ikke stikke frem nesen

Den ansatte på legevakten som er hjernen bak buttonscollagen, ønsker ikke å utdype kritikken overfor bt.no:

— Det er ikke aktuelt å stikke sin lille nese frem for hogg. Brevet var ment som en intern melding til vår arbeidsgiver. Noen rundt oss her er kanskje litt misfornøyd ved tanken på oppmerksomhet, skriver vedkommende i sms til bt.no.

Hva synes du om buttonskampanjen og reaksjonen fra legevakten? Bruk kommentarfeltet.

OVERRASKET: Legevaktsjef Frank van Betten liker dårlig brevet fra de ansatte.
Høvik, Tor
SMELLER TIL: En kreativ sjel ved legevakten har laget denne collagen av kommunen sine etikk-buttons.