I mai 2006 hadde 15-åringen Martin Krossnes chattet på nettet med en person han trodde var like gammel. De avtalte å møtes, men det var ingen tenåring som dukket opp på Fisketorget.

Derimot var det den godt voksne politimannen Johan Martin Vie. Krossnes ble mistenksom og ringte politiet. De rykket ut og fant Vie på et hotell i Bergen sentrum.

Han ble siktet, og etterforskningen viste etter hvert at Vie hadde deltatt i et internasjonalt nettverk for overgrepsbilder av barn, som blant annet førte bergenspolitiet til Romania, Italia og USA.

Nettverket gikk under tilnavnet «Lost Boy». For å bli medlem av ringen, måtte deltakerne sende inn overgrepsbilder. Dersom ikke nye bilder kom, ble de «skjøvet ut i kulden».

Kontaktet FBI

Nå er en amerikansk mann, under tilnavnet «Harry», dømt til 20 års fengsel for å ha deltatt i ringen. En annen amerikaner er også nylig dømt, til fengsel i 15 år.

— Vi kontaktet FBI høsten 2008, da vi fattet mistanke til mannen i Hollywood. De ba om å få komme tilbake til oss, ettersom det var presidentvalg to dager etter, minnes Krogvold.

— Da valget var unnagjort, satte FBI ressurser på saken. Nå er altså en mann nylig dømt til 20 år fengsel, sier Krogvold.

Internasjonal etterforskning

To etterforskere fra Bergen var med da FBI ransaket mannens leilighet i Hollywood i januar 2009.

— Der ble det funnet barnepornobilder som var tatt med Vies kamera, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt.

— Saken var ressurskrevende med etterforskning på tvers av landegrensene, men det ga resultater, sier Krogvold.

Amerikanske myndigheter opplyser at en annen mann er dømt til 15 år fengsel. Totalt er det avdekket at 35 menn deltok i nettverket, 16 amerikanere, nordmannen Vie og en rekke andre menn fra ulike land.