• Hvor er hårlakken? Hvor er modellen min? Hvor lenge er det til vi skal inn? Jeg tisser på meg!

— Nei, nå ringer telefonen min!

— Jenter, dere må være ferdige om et kvarter!

— Shit.

Informasjonsdager kan være mye mer enn prat. Det er tid for show på Bergen Yrkesskole. Show for å vise hva elevene er gode for - og hvorfor skolen er et bra utdanningsvalg. For det er nå de skal velge, alle elevene i byen som skal begynne på ny skole til høsten. Frisør, for eksempel.

Hårlokk med hårlakk

Hårlakk, hårspray, mer spray og enda mer lakk. Luften hos frisørlinjen i fjerde etasje er så stinn at du sikkert kunne klippet gjennom den med en saks. Førsteårselevene har vært her siden halv åtte i morges og frisert, frisert, frisert i over to timer. 30 modeller er snaaart klare. I aulaen venter hundrevis av spente tilskuere foran catwalk-scenen.

— Jeg har sovet med denne frisyren i natt, opplyser Therese Davidsen med store ruller på topplokket. Etter generalprøven tirsdag kveld orket hun ikke å ta fletter og kruseduller ut. Forståelig nok. Men fikk hun sove?

— Ja da, jeg bare lå på siden.

Foran et speil sitter en jente med høyt - og da mener vi høyt - hår. Hemmeligheten er å putte et håndkle inni sveisen, får vi vite.

— Klarer dere å lokke noen til å bli frisører med denne frisyren, da?

— Kanskje den kan brukes til et bad taste-party, ler modell Camilla Tvedt.

Tema: Fremtid

«Fremtid» er tema for showet. Informasjonsdagene som går over tre dager er elevstyrt.

— Det er veldig kjekt å se at elevene gjør så mye flott ut av dette, sier lærer Kari Hestnes. I tillegg til hårshow er det knalltøff klesfremvisning fra elevene på sømlinjen. Pluss demonstrasjonsverksteder på de andre seks linjene.

Miguel Ramirez (17) har fri fra mekanikerlinjen i dag. Ble headhuntet til å være en av fire mannlige frisørmodeller.

— Eg gjør det for jentene sin del, sier Miguel mens han får litt glitter på overkroppen. Dessuten er det jo en fordel at det ikke er så mange andre gutter å konkurrere med der oppe i fjerde.

Frisørlinjen har 60 elever, alle jenter. JA, de savner flere gutter der!

Showet går kjempefint, musikk og lys og alt funker.

Venninnene Mette Haukeland (16), Beate Lambach (17 på søndag) og Trine Falch (16) fra Slåtthaug skole er blant gjestene.

— Vi har vært på omvisning for å se hva vi kan gjøre videre i utdanningen. Var på frisørlinjen først og fikk se når de holdt på. Det var kult. Så har vi vært på grafisk design og interiørarkitekt, forteller venninnene. Etterpå skal de på søm pluss media og kommunikasjon.

— Har dere funnet noe fristende?

— Frisør ser litt fristende ut, sier Mette.

— Skal dere være her i hele dag?

— Nei, vi må tilbake til mattetimen klokken tolv.

Mindre besøkt i år

Med 30 skoler på besøk er påmeldingen til årets informasjonsdager noe lavere enn tidligere.

— Det er flere årsaker til det, sier skolens informasjonsdirektør Oddvar Eikemo. Noen skoler har rett og slett ikke råd til transport, og i tillegg blir det dobbelt opp med den yrkesfaglige messen som har vært på Bønes de to siste høstene.

— Tidligere var vi med på utdanningsmessen i Arenum, men de siste fem-seks årene har vi valgt å ha egne informasjonsdager her på skolen. Det fungerer fint, sier Eikemo. Informasjonsdagene er også viktig for skolens indre liv. Elevene har noe å jobbe opp mot.

I dag frem til klokken tolv og i morgen frem til tre er det fritt frem for alle nysgjerrige å ta turen innom yrkesskolen.

— Enkeltpersoner kan også droppe innom, og vi blir glade dersom det kommer noen foreldre også, sier Eikemo.

Og du kan når som helst få deg en klipp til 75 kroner. Hvis du tør.

SNART KLAR: Informasjonsdagene på Bergen Yrkesskole er mer enn prat. Sømlinjen og frisørlinjen holder hvert sitt forrykende show til ære for medelever og elever fra andre skoler som vil se hva skolen har å by på. Frisørelevene gjør seg klar til «årets beste hårshow». <p/>FOTO: HELGE SUNDE