Frem til valget i 2013 skal Krf-leder Hareide fokusere på familieliv både på jobb og privat.

— Jeg skal bli enda tydeligere, især i verdispørsmål, sier han.

— Filip Rygg ber meg ta en ekstra lang pappaperm, fleiper Hareide som venter barn i april.

For usynlige

Partilagets motto er «minst to på tinget» og Rygg ble nominert til en tredjeplass på listen, mens Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes fikk annenplassen.

Meningsmålingene indikerer at det neppe blir noen stortingsplass for Rygg, men han kan kanskje steppe inn når Hareide tar pappaperm. Hvor lang den blir er ikke bestemt ennå, han venter uansett til etter valget.

I de ti neste månedene skal 39-åringen fra Bømlo ut og sanke flere Krf-stemmer.

— Ved kommunevalget i 2011 lå vi relativt lavt før valgkampen startet, men deretter steg vi kraftig i likhet med Sp og Venstre. Vårt utfordring er å nå frem i det politiske landskapet der store partiene preger debatten. Vi har vært litt for usynlige og jeg må blir tydeligere og få frem verdispørsmål i den politiske debatten, sier Hareide til bt.no.

Gult alternativ

Fra talerstolen var det først og fremst verdier han snakket om.

— Vårt slagord i valgkampen er menneskeverd i sentrum. I den politiske debatten i Norge handler alt om hva vi skal gjøre her i verdens rikeste land. Vår nestekjærlighet har et videre perspektiv, den stopper ikke ved svenskegrensen.

Hareide understreker at KrF er et gult alternativ til de blå og de rød-grønne.

— Gulfargen betyr å løfte frem det frivillige. Vi har verken allergi mot offentlige eller private løsninger, men vi setter enkeltmennesket i sentrum.

I seierstalen snakket han om å komme stoppe flukten mot et sorteringssamfunn, gi mer hjelp til familier med funksjonshemmede barn, la alle elever få mer kristendom i skolen og om å bekjempe fattigdom i Norge.

— Forskjellene har økt under de rød-grønne. Det er god nok grunn alene til å skifte regjering.