Bilføreren, en 29 år gammel mann fra Klokkarvik, kjempet i går for livet på Haukeland universitetssykehus. Mannen har blant annet pådratt seg store hodeskader, og han lå på operasjonsbordet hele natten. Tilstanden hans forverret seg på morgenkvisten i går, men stabiliserte seg senere på dagen. Da BT gikk i trykken i natt, ble tilstanden hans betegnet som alvorlig, men stabil.

Ulykken skjedde klokken 01.42 natt til søndag ved Laksen-krysset, om lag en kilometer nord for Klokkarvik i Sund kommune.

— Slo av blålysene

Politipatruljen fra Fjell og Sund lensmannskontor ble oppmerksom på 29-åringens bil da han kjørte forbi politibilen og en annen bil. Da bilen ikke stoppet på signal, la politiet seg på hjul etter 29-åringen.

— Etter en stund bråstopper bilen like foran politipatruljen. Politimennene går ut, fordi de tror han har stoppet for dem, men da gir han full gass og stikker av. Bilen forsvinner så bortover en rett strekning, forteller operasjonsleder Sven Johannessen ved Hordaland politidistrikt.

— Politibetjentene slår da av blålysene for ikke å hisse opp stemningen, sier Johannessen.

Patruljen får omsider gjenopptatt jakten, men finner bilen knust mot en fjellknaus like bak første sving. Ut fra sporene på åstedet, ser det ut som om bilen ikke har klart svingen, og skåret rett inn i knausen med høy fart.

Var redd politiet

En kvinnelig bilist ble nådd igjen av 29-åringen like før svingen, og så ulykken i bakspeilet. Kvinnen vil bli et sentralt vitne for den videre etterforskningen, som blant annet skal avdekke om politiet gjorde noe klanderverdig i jakten på 29-åringens bil.

Bilen som 29-åringen kjørte da han forulykket, hadde han lånt av en kamerat. Etter det BT kjenner til, hadde 29-åringen ikke førerkort.

29-åringen skal tidligere ha misbrukt narkotika, men var ifølge familien ikke påvirket natt til i går.

— Han var redd for politiet, og fikk sikkert panikk da han så dem, sier 29-åringens søster til BT.

Etterforsker politiet

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker, SEFO, var i går ikke blitt informert om ulykken, men tok selv kontakt med politiet etter å ha blitt informert av BT.

— Vi har nå iverksatt etterforskning av denne ulykken for å undersøke om det har skjedd noe straffbart fra politiets side under biljakten, sier lederen i SEFO Hordaland, Beate Blom.

Ulykkesbilen, en hvit Toyota, ble i går fraktet til Vikings garasje i Godvik. Der vil den vil bli undersøkt av Biltilsynet i dag.

VOLDSOM SMELL: En kvinnelig bilist skal ha sett ulykken i bakspeilet. 29-åringen hadde akkurat lurt politiet og akselerert til vill fart, da han smalt inn i fjellknausen. Selv etter at bilvraket var fjernet, lå bildelene strødd på stedet.