Bjarne Helle vet hva han snakker om. Etter årevis med rusmisbruk og en rekke fengselsopphold har han sett folk gå til grunne som følge av manglende ettervern.

- Jeg har sittet inne med Kim Aron Eriksen, og har sett hvordan han har det. Det sier seg selv at han ikke klarer seg når han blir satt på gaten uten noen oppfølging. Det må gå galt. Det ville det gjort for alle i samme situasjon, sier Bjarne Helle.

- Godt å bli sliten
For ham har livet tatt en ny vending, etter at han begynte som arbeidsleder for Albatrossen ettervernsenter i Bergen. Nå bruker han dagene på Alvøen gård, der han maler, legger tak og bygger innhegning - for å nevne noe. Med seg har han to ferske Albatrossen-klienter som prøver å legge tilværelsen som narkomane bak seg for godt.

Mens Jarle pusser på en gammel traktor, setter Bjarne og Trond opp påler til en ny innhegning for hestene på ridesenteret. Bjarne har sagflis i håret og svette i pannen. Det er tungt arbeid, og nok å gjøre på gården.

- Det er en god følelse å jobbe med kroppen, og merke at man blir sliten etter en lang dag, sier Bjarne.

Målet hans er å slutte med Subutex i løpet av to-tre år.

- Da håper jeg at jeg har lagt et grunnlag som gjør at jeg klarer meg.

Men de tre gårdsarbeiderne advarer mot å tro at Subutex og fysisk arbeid løser alle problemer som ved et trylleslag.

- Mange tror at alt ordner seg bare de får Subutex. Sånn er det ikke. Det er tungt å holde seg nykter. Hver minste utfordring er en kamp. Bare det å sette seg på bussen uten å være ruset kan være vanskelig, sier Jarle og Trond.

Går under av ensomhet
- Ensomheten er det verste. Folk ramler utpå fordi de ikke har venner utenfor rusmiljøet. Enkelte gamle kamerater aksepterer ikke at vi prøver å slutte med stoff, påpeker Bjarne.

- Vi må lære å takle fritiden vår, og å fungere normalt med vanlige mennesker. Men det er ikke lett å få nye venner utenfor rusmiljøet. Og vi kan ikke forvente at samfunnet skal skaffe oss venner, mener Jarle.

Alle mener det er soleklart at et bedre ettervern ville spart samfunnet for store penger, og enkeltmennesker for personlige tragedier.

- Jeg håper politikerne skjønner hvor mye penger de får igjen når de investerer i tiltak som Albatrossen, sier Bjarne.

Justisminister Odd Einar Dørum har trukket frem stiftelsens arbeid som eksempel på et lyspunkt i norsk ettervern. Men Bjarne, Jarle og Trond mener flere burde fått hjelp til å komme på rett kjøl.

- Det trengs et bedre samarbeid mellom sosialkontorene, trygdeetaten og Aetat. Og det burde vært flere prosjekter som Albatrossen. Det ville samfunnet tjent på.