I dag ble poenggrensene for opptak til høstens studier klare. Legestudiet har fortsatt det trangeste nåløyet både i Bergen, Oslo og Trondheim.

Tøffest på nanoteknologi

Kommer du rett fra videregående, er det i år aller vanskeligst å bli blant de 25 med plass på nanoteknologistudiet ved NTNU i Trondheim.

Der må du enten ha en full rekke med seksere på vitnemålet, eller ekstrapoeng for realfag.

I Bergen har odontologi, human ernæring og journalistikk de tøffeste poengkravene etter medisin. Årsstudiet i idrett ved Høgskolen i Bergen er nummer fem på listen.

Dette er omtrent som det pleier å være:

— Det er ingen store endringer når det gjelder hvilke studier som har de høyeste poenggrensene, sier Marianne Johansen Huse, kontorsjef ved Utdanningsavdelingen på Universitetet i Bergen (UiB).

Årets poenggrenser ligger jevnt over lavere enn tidligere år.

— Men det skyldes endringer i reglene. Enkelt sagt teller karakterene nå mer, og det er ikke lenger så enkelt å sanke tilleggspoeng, sier Pål Kalvsjøhagen, informasjonsrådgiver ved Samordna Opptak.

Fullt på UiB

Har du lyst til å studere, men ikke fått plass — eller glemte å søke - er det fortsatt muligheter på restetorget. Mer enn 420 plasser er ledige på eksempelvis lærerutdanning, sosiologi, bioteknologi og språk.Universitetet i Bergen er imidlertid fullbooket.

— Vi har ikke lagt ut noe på restetorget siden 2003. Vi hadde 8218 primærsøkere til 3839 studieplasser. Det er 835 flere søkere enn i fjor, forteller Marianne Johansen Huse.

Også NHH, Betanien diakonale høgskole og Haraldsplass diakonale høgskole har fått søkere til alle sine studieplasser.

Må ut av byen

Høgskolen i Bergen har mer kapasitet på to ulike ingeniørutdanninger, og på Norsk Lærerakademi er det ledig på en rekke linjer.

Ellers må man ut av byen for å finne ledige plasser i vårt distrikt. Både på Høgskolen Stord/Haugesund og Høgskolen i Sogn og Fjordane er det gode muligheter blant annet på lærerutdanningene.

Oversikten over hvor mange av de 104.000 søkerne som har fått plass på de ulike studiene landet over, kommer i morgen.