940 sykehusansatte over hele landet gikk fredag ut i streik etter at meklingen mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Unio brøt sammen torsdag ettermiddag.

Ved Haukeland universitetssykehus er 142 ansatte i streik. 114 av dem er sykepleiere.

Kommunikasjonsdirektør Mona Høgli sier at dagen i dag går stort sett som normalt.

— Men det er klart det får betydning når så mange ikke er på jobb. Foreløpig håndterer vi dette på en grei måte, sier Høgli til bt.no.

Operasjoner som planlagt Nå jobber sykehuset med å finne løsninger som skal sikre liv og helse gjennom helgen.

— Akuttberedskapen er det viktigste å skjerme. Vi skal kunne gi øyeblikkelig hjelp, noe annet er ikke et spørsmål, sier Høgli.

Ansatte ved den sentrale operasjonsavdelingen er tatt ut i streik, men foreløpig blir alle operasjoner gjennomført som planlagt.

— Stemningen er god mellom sykehusledelsen og de streikende. Vi konsentrerer oss om pasientene, så får de sentrale partene ta seg av forhandlingene, sier Høgli.

Stor streikevilje

Den største gruppen er sykepleiere, men også andre ansatte i spesialhelsetjenesten er tatt ut. Det gjelder blant annet pedagogisk personell, forskere, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

— Streikeviljen er stor. Vi kjemper for et likelønnsløft, og for samme kompenasjon for turnus som for skift i industrien. Dette er svært viktige saker for oss, og vi kan holde på lenge, fastslår streikeleder for Unio ved Oslo universitetssykehus, Merete Morken, til NTB.

Trapper opp tirsdag

Hun advarer regjeringen mot å bruke tvungen lønnsnemnd for å avslutte streiken.

— Det vil være svært beklagelig. Vi opplever ofte at vi ikke har en reell streikerett, og jeg vil be regjeringen vurdere det nøye før de går til et slikt skritt, sier Morken, som understreker at de mener de har gjort et forsvarlig uttak som ikke setter liv og helse i fare.

Streiken vil bli trappet opp tirsdag dersom partene ikke kommer til enighet. Hvor mange sykehusansatte som da tas ut i streik, vil bli kjent fredag ettermiddag.