SISTE: — På Hardangervidda er det nå kolonnekjøring for store kjøretøy, får BT opplyst hos Vegtrafikksentralen like over klokken 15 mandag.

I natt og i morgentimene snødde det til dels tett på Vestlandet. Mandag formiddag var det kolonnekjøring på Hardangervidda, Haukelifjell og fylkesvei 50 Hol-Aurland på grunn av uvær.

Ved bommen på Hardangervidda mandag ettermiddag sto Daniel Klafstad fra Os med konen og en ettåring i bilen.

DÅRLIG SIKT: Slik så det ut på Hardangervidda mandag ettermiddag.
DANIEL KLAFSTAD

— Vi leste på BT at det var kolonnekjøring først etter at vi hadde svingt av og valgt denne veien over fjellet. Nå har vi stått her og ventet halvannen time. For ti minutter siden sa de at vi snart skulle få kjøre, men siden har det ikke skjedd noe, sier Klafstad litt etter klokken 12.30.

BRØYTER: Kolonnen sneglet seg over fjellet.
DANIEL KLAFSTAD

Han anslår at det står rundt 20-30 biler i køen i øyeblikket.— De garanterer bare plass til 12-13 i hver kolonne, så det tar tid. En god del har allerede snudd. Nå håper vi at det skjer noe snart, hvis ikke må vi tenke på å gjøre det samme, sier Klafstad, som sammen med familien er på vei til nyttårsfeiring i Oslo.

Ifølge Vegvesenet er ventetiden for øyeblikket på rundt to timer.

— Det er litt kjedelig å stå her, men vi har Knutsen og Ludvigsen-musikk som underholdning for den minste. Og vi har rikelig med klær og mat, så vi er godt forberedt, sier Klafstad.

Litt før klokken 13 melder han at følget er kommet seg av gårde, etter å ha ventet en time og femti minutter. Nesten to timer senere har kolonnen kommet seg over fjellet.

Glatt på E16

Politiet advarte mandag ettermiddag mot svært glatte veier mellom Stanghelle og Voss.

— Flere meldinger om veldig glatt veibane, med underkjølt regn. Kjør forsiktig, skrev operasjonssentralen på Twitter litt etter klokken 14.

I bergensområdet førte de vanskelige kjøreforholdene til flere uhell i morgentimene.

Ved 09.40-tiden fikk politiet melding om at en bil hadde kjørt utfor veien på Åsebø på Askøy.

BT har snakket med føreren, som kom uskadet fra smellen.

SKLED UT: Bilføreren mistet kontrollen på det glatte føret og havnet rett i en stolpe.
ODD E. NERBØ

— Det var glatt, så bilen min ville ikke svinge da jeg svingte. Jeg rakk vel ikke å tenke stort, jeg fikk bare lukket øynene, sier bilføreren, som ikke ønsker navnet sitt på trykk. Han mener han kjørte etter fartsgrensen på stedet, som er 60 kilometer i timen.- Jeg hadde ikke kjørt langt før det skjedde. Det var ikke spesielt glatt før jeg kom hit, men mye sørpe i veien, sier mannen.

Ferden endte i en stolpe ved veien. Den brakk, og ble liggende over bilen.

— Selv er jeg helt OK. Du er jo litt i sjokktilstand de første minuttene, så roer det seg ned igjen. Jeg ga beskjed om at det ikke var nødvendig med ambulanse, sier mannen, som var på vei til jobb da ulykken skjedde.

— Nå ser det jo ut som det kan ta litt tid å få løs bilen, så jeg må forsøke å få skaffet en annen bil. Det kan nok ta litt tid, sier han oppgitt.

Hjullaster veltet

I Fleslandsvika har en hjullaster veltet under privat brøytearbeid. Den skal også ha skadet en bil i forbindelse med veltet.

— Dette skjedde for om lag tre kvarter siden. Den har også skadet bilen min, sier Stig Højklint som er nabo i området. Han har ikke fått kontakt med føreren av hjullasteren.

Klager på brøyting

— Jeg står ved Shellstasjonen på Varden og her er hovedveien til Fyllingsdalen ikke brøytet, det ligger masse snø i veibanen, sier Eirik Johansen som er oppgitt over manglende brøyting. Vegtrafikksentralen bekrefter at folk klager på det samme.

— De gjelder i stor grad sideveiene, der det er problemer. Vi får flere henvendelser fra folk som er misfornøyde med brøytingen, sier trafikkoperatør Nina Heggernes ved Vegtrafikksentralen.

Krasjet med lastebil

— Vi har ikke fått meldinger om problemer i løpet av natten, men regner med at det blir vanskeligere når trafikken tetter seg til . Da må folk ta det med ro, sa trafikkoperatør Ove Amundsen ved Vegtrafikksentralen til BT tidlig mandag morgen.

På Lønningsflaten ved Flesland kolliderte en bil med en lastebil.

— Føreren av personbilen blødde fra nesen, og ambulanse ble rekvirert, forklarer operasjonsleder Terje Magnussen ved Hordaland politidistrikt.

Vegtrafikksentralen opplyser at alt som er er av brøytemateriell er ute.

— Med temperaturer rett under null grader blir snøen som kommer ned våt. Dermed er det vanskelig på vegen selv om det er brøytet, sier Amundsen.

Han melder om at det er i lavlandet problemene kommer. På fjellet er det innført kolonnekjøring på Hardangervidda, forøvrig er hovedveiene åpne.

KRASJET: Hjullasteren kolliderte med den parkerte bilen før den veltet på det glatte føret.
2211-tipser
GLATT: Hjullasteren veltet angivelig under privat brøyting.
2211-tipser

Slaps og glatt

— De neste timene vil temperaturen stige, og vi venter at nedbøren går over til regn etter hvert. Det blir mye slaps og glatt fremover, sa statsmeteorolog Kjersti Opstad Strand til BT.

Indre deler av fylket vil få snø de neste timene, og det er først i kveld det blir mildvær i indre strøk.

Ut over uken går det over til mer stabilt mildvær og snøgrensen kryper opp til 800 meter.

— Mildværet vil vare frem til helgen. Fra fredag ettermiddag ser det ut til at temperaturen synker igjen. Det blir også mer nedbør i form av snø, samtidig som vinden øker på, sier Kjersti Opstad Strand.

KOMMER: Situasjonsbilde for nedbør fra 22.30-tiden søndag. I løpet av natten og morgentimene mandag blir det så pass mye varmere at nedbør kommer i form av sludd - og etter hvert regn.
YR.NO (grabbet fra værradaren)

Verst på sideveier

Ved Vegtrafikksentralen søndag kveld er de ikke spesielt bekymret.

— Været styrer, vi får ta det som det kommer, sier trafikkoperatør Hanne Norheim.

Med tanke på faren for slaps, poengterer hun at hovedveiene stor sett er bare. Sentralen har normal beredskap for natt til mandag og mandag morgen.

— Det er kanskje noen sideveier som blir utfordrende, sier Norheim.

I VEIEN: Dette treet falt ned og sperret veien på Bønestoppen mandag formiddag.
PÅL BENTDAL