Etter det BT erfarer, er en langvarig teltleir i fjellene vest for Ulvik en av hovedplanene til Hardangeraksjonen, som skal koordinere protestene mot utbyggingen av kraftlinjen mellom Simadal og Samnanger.

2. mai starter Statnett arbeidet langs den mest kontroversielle delen i Hardanger. De første dagene går med til rigging og forberedelser i Ulvik og på Kvamskogen, et stykke fra traseen.

Trolig vil motstanderne begrense seg til symbolske markeringer den dagen, og konsentrere seg om byggearbeidene i selve fjellheimen. I løpet av mai vil det bli bygget opp en større teltleir, som blir liggende slik at den er i veien for anleggsarbeidet.

Politiet må rydde leiren

Aksjonistene BT har vært i kontakt med, ønsker ikke å si noe om hvor denne leiren skal ligge. Men taktikken er at den vil bli plassert såpass sentralt i traseen, at det før eller siden må komme en situasjon der politiet blir nødt til å rydde leiren.

Da kan man få scener som minner om det man så i Alta i 1981, der store politistyrker ble satt inn mot hundrevis av samer og andre som demonstrerte mot vannkraftutbyggingen.

Lars Helge Ljone, leder for det som nå heter Hardangeraksjonen, tidligere kalt Folkeaksjonen for sjøkabel, ønsker ikke å gi detaljer om hva aksjonen planlegger. Men han bekrefter at det kan bli snakk om en teltleir.

— Den kan fungere som en basecamp for dem som ønsker å kommer her for å vise sin motstand mot det som skjer, sier han.

«Ny» organisasjon

Han sier at mange har vist interesse for å delta i markeringer. Hardangeraksjonen vil bidra til å legge til rette for det.

— Men hvorvidt folk bruker sivil ulydighet, må hver enkelt avgjøre for sin egen del. Vi som organisasjon vil ikke legge opp til det, sier han.

Organisasjonen har fått delvis nytt styre og nytt navn, men har de samme medlemmene. Etter at regjeringen offentliggjorde sin beslutning om å bygge kraftlinje i luftspenn gjennom Hardanger, ble det diskutert om organisasjonen skulle legges ned eller fortsette.

— Svaret var entydig. Veldig mange ønsket å fortsette kampen, og mente at det var vits i å kjempe imot, sier Ljone.

80 arbeidere på plass

Tirsdag 2. mai er trolig datoen da arbeidet settes i gang på den mest kontroversielle delen av kraftlinjen, mellom Simadal og Kvamskogen, bekrefter Statnetts prosjektleder Steinar Bygdås.

— Hvor vi setter i gang er avhengig av snøforholdene. Men vi regner med å kunne starte på strekningen mellom Mødalen og Norheimsund, samt i de sørvendte hellingene i Ulvik. Målet er å arbeide på så stor del av strekningen som mulig, sier Bygdås.

Den kroatiske entreprenøren Dalekovo skal ha på plass en arbeidsstyrke på 80 personer fra begynnelsen av mai. Det er nesten tre ganger så mange som har jobbet langs linjen over Kvamskogen, og vil gjøre det mulig å arbeide flere steder på en gang.

Hovedkvarter i Ulvik

— En del av arbeiderne vil fortsatt være innkvartert på Kvamskogen, mens vi ser for oss at den andre halvdelen skal bo i Ulvik, sier Bygdås.

Han forteller at det har vært samtaler med mulige botilbud i Ulvik.

Bygdås frykter ikke at aksjoner skal hindre utbyggingen.

— Nei, vi har fått arbeide i fred på Kvamskogen. Inntrykket mitt fra møter med grunneiere, er at de har innfunnet seg med at linjen kommer, og vil gjøre det beste ut av situasjonen, sier han.

Synspunkter? Si din mening her.

FORBILDE: Alta-aksjonen i 1981 er et av forbildene når aksjonister nå planlegger markeringer mot kraftlinjebyggingen i Hardanger. Store politistyrker ble den gang sendt for å rydde leiren.
ARNE NILSEN