— Frrrrrrrrt! ... (prompelyd)

— Øhhh! No farting here! It's absolutely forbidden!

Bak pappaen til to små gutter står bryggenissen Frekk med rød lue og vifter med en streng pekefinger. Pappaen snur seg og tar igjen:

— Det var du som prompet!

Guttene ler hjertelig.

De er ikke turister, men helt alminnelige bergensere, på vei til barnas loppemarked i Bredsgården på Bryggen. Før de kommer seg videre maser nissen om promping og brannfare.

Ja, de hører jo til, bryggenissen Frekk og hans bror, Freidig, og en håndfull flere nisser som bor her hele året. De hører nok like mye japansk og amerikansk som bergensk og norsk, disse nissene. Og selv om de ikke viser seg ellers i året, får de litt av hvert med seg.

Skvetne nisser

Nissene er alltid redde for brann. Fra de var små nissebarn har nissebesteforeldrene fortalt og grått, grått og fortalt, om den store brannen på Bryggen som ødela både nisseverkstedet og alle nissegavene.

Derfor maser nissene alltid litt om brannfaren. Men det er ikke bare brann nissene er redd for. De ser rett og slett ganske skvetne ut. De glemmer seg innimellom. Tuller og erter, lister seg etter folk og hermer.

Så farer en skygge av tungt alvor over dem. Det er noe mer ...

Nisser som fekter med sverd. Ikke bare med hverandre, men de lokker barn til å prøve også. Noen skyter med pil og bue. Hva er dette for slags nissestreker?

Nissejegeren

Bak et hjørne i Jacobsfjorden dukker en rød lue frem og forsvinner igjen. En familie på fem nærmer seg. De voksne legger ikke merke til noe. Men det gjør de to små gutter som går sammen med dem. Familien runder hjørnet og på et blunk gjemmer nissejenten ansiktet bak en liten gren av granbar.

Haha! Guttene ler. Det ser rart ut! Tror hun virkelig at ingen ser henne? Kanskje. Om hun bare står helt stille. Da kan det hende nisse jegeren ikke ser henne ...

Rundt henne er det liv og røre. Særlig rundt bodene på barnas loppemarked, der salget av klær, leker, kostymer og bøker er i full gang. For Lina Ardestani (9) og Ingunn Dörfler Matre (9) går det så bra at bordet nesten er tømt, og mammaen til Lina har gått for å hente mer.

— Fint å bli kvitt gamle leker, sier Martin Eide (13), som sammen med lillebror Taran (11) har et imponerende utvalg. Ubrukte brettspill og et elektrisk byggesett i originalemballasje, blant annet. Og de selger ikke for å gjøre plass til mer av det samme.

— Til jul ønsker jeg meg bare ting som jeg har bruk for. Ikke så mye rare leker og sånt, sier Martin.

Nye nissestreker

Utenfor Traktøren står et lite mannskor og synger. Det gjør de til ære for noen fine damer som skåler i sjampanje. "Shopping og sjampanje", forklarer damene. Det er noe de gjør hvert år, før jul. En måte å overleve julekav og mas på.

Men borte ved en stolpe holder det visst på å briste for den ene bryggenissen nå. Han hopper opp og ned og svinger seg rundt en stolpe i ren fortvilelse.

— Åååhhh! At disse dumme menneskene aldri kan forstå!

Man må stå ganske nær for å høre ham. Det er bryggenissen Frekk som sliter nå – han som nettopp var så lykkelig over å få låne gitaren fra loppemarkedet. Frekk hvisker meg i øret at det er fare på ferde. I fjor, da nissene var ute, kom nissejegeren. Han som stjeler små nissebarn og selger dem videre! Da var det ikke bare nissebarna, men også mange menneskebarn som ble redde.

Likevel, tror Frekk, det blir nok nye nissestreker på Bryggen i dag.

— Vi vil også ha julegrøt! Vi må passe på så ikke menneskene glemmer oss, og bare tenker på fjøsnissene.

TIL NISSEKAMP: Bryggenissene rekrutterer helst sine forsvarere blant unge menneskebarn. Rakel Cecilia Stornes (7) og hennes far Roar Stornes, Melian Baldomir Smøraas (6) og pappa Christian Smøraas (til høyre). Mot nissejegere, som stjeler små nissebarn og selger dem, hjelper bare sverd og pil og bue.
ODD MEHUS