EIR STEGANE

— Alle som blir tatt fra nå av, vil bli anmeldt, og saken vil havne på rullebladet. Det betyr igjen at ungdommene kan få problemer med enkelte yrker, studieplasser i utlandet og så videre. I tillegg kommer bøter på 1500 kroner og oppover som straffereaksjoner, sier visepolitimester Bernt Adler Solberg.

Hordaland politidistrikt og de største og mest populære utestedene i Bergen har gått sammen for å få slutt på at mindreårige lurer seg inn på skjenkestedene.

— Vi tar mellom 15 og 20 falske id-kort hver eneste helg. I tillegg er det helt sikkert mange som lurer oss. Det er et økende problem at mindreårige bruker falsk legitimasjon, og for oss betyr det at bevillingen er i stadig større fare, sier Leif Helge Olsen, daglig leder ved Torget Music Pub.

Få anmeldelser så langt

Han er glad for at politiet endelig tar problemet på alvor. Tidligere har ikke utestedene tatt seg bryet med å anmelde personer som viser falsk id, fordi det har vært vanskelig å få politiet til å komme og ta seg av situasjonen.

Derfor har de så langt bare beslaglagt de verste forfalskningene, og avvist de mindreårige gjestene i døren.

— Nå vil politiet sette inn ekstra ressurser til dette arbeidet. Vi har fått et eget forenklet skjema som vi skal fylle ut. Det vil forhåpentligvis gjøre arbeidet lettere, sier Olsen.

Torget Music Pub har 18 års aldersgrense. Bortsett fra de mest opplagte, må alle som skal inn vise legitimasjon.

— Vi ser jo at gjestene ikke tar dette alvorlig. De kommer med lånt legitimasjon en helg, blir stoppet i døren, og kommer gjerne med et nytt kort helgen etterpå. For oss er det frustrerende, sier Olsen.

Han håper at en intensiv jakt på misbrukerne vil begrense antall mindreårige på byens utesteder kraftig, at det vil skremme de mindreårige fra å prøve seg.

— For vi vet at vi blir lurt. Du aner ikke hvor gode noen av forfalskningene er. Det går rykter om at det er mulig å få kjøpt falske bankkort som ser helt ekte ut for 250 kroner - den eneste forskjellen er at det ikke er mulig å ta ut penger på dem, sier Olsen.

- Jentene er verst

Hans inntrykk er at det er utestedene med lav aldersgrense og mye liv som får flest tenåringer på døren med falske id-kort.

— Det gjelder Music Puben, Exodus, Ovenpå, Champions, Scotsman og Sjøboden. I tillegg er det et problem for dem som selger sprit at de får inn 18- og 19-åringer som ønsker å omgås dem som er litt eldre, sier Olsen.

Han har et klart inntrykk av at det er mest jenter som bruker falsk legitimasjon.

— De er mer modne enn guttene. Med sminke og hår gjør de seg ofte eldre enn de faktisk er. Og de må lure politiet også, for når de er her på skjenkekontroll, er det aldri noen som blir tatt, sier Olsen.

I tillegg til å hindre at mindreårige drikker alkohol på byens utesteder, er det et mål med kampanjen å få bukt med den rusrelaterte volden som skjer i sentrum.

— 90 prosent av volden som skjer her i byen, skjer i forbindelse med et stort alkoholinntak. Vi ser at flere av dem som er innblandet er mindreårige som havner i voldssituasjoner etter å ha blitt servert alkohol på restaurant, sier visepolitimester Solberg.

Han håper også å få et større fokus på de hyppige tyveriene av vesker, lommebøker og mobiltelefoner på utestedene.