Messer og konferanser er storindustri for hotellnæringen, men hittil har Bergen ligget litt i bakevjen på dette markedet. Manglende fasiliteter og få hoteller som er store nok har gjort byen uaktuell for mange større arrangementer.

I stedet har byer som Stavanger, Tønsberg og Lillestrøm satset på konferansemarkedet og lyktes. Mens nesten halvparten av hotellgjestene i Bergen er ferierende, er andelen bare 25 prosent i Stavanger.

Men nå melder Bergen seg på i kampen om de lukrative konferansegjestene. Først ute er Clarion-kjeden og Avinor, som åpner sitt nye flyplasshotell på Flesland i mars neste år. Den største salen her vil ha plass til 650 deltakere. Når alle saler er utnyttet, vil hotellet kunne huse 1200 konferansegjester.

— Ikke marked

I tillegg er det minst fire andre større prosjekter under planlegging. Felles for alle er at de satser på konferansemarkedet.

Det største prosjektet er i Solheimsviken. Der vil G.C. Rieber Eiendom bygge en gigantisk messehall og et hotell på rundt 6000 kvadratmeter over ni etasjer.

— Den nye messehallen vil skape mye aktivitet, og da trenger vi muligheter for overnatting og bespising på stedet, sier direktør Bjart Nygaard i G.C. Rieber Eiendom.

— Men tror du det vil være marked for fire eller fem slike nye hotell i Bergen?

— Sannsynligvis ikke. Men vi mener jo at messer, konserter og andre arrangementer vil skape et marked for vårt prosjekt. Dersom det viser seg ikke å stemme, og cateringen kan ordnes på annen måte, så får vi skrinlegge hotellet, sier Nygaard.

Så langt er verken antall rom eller hvem som skal drive hotellet avgjort.

— Hovedfokus for oss er hallen. Vi bygger messehall med hotell til. De andre bygger hotell med konferansetilbud, sier han.

Grieghallen satser

Grieghallen er i dag eneste alternativ for konferanser der mer enn 450 deltakere skal samles. Det nye parkeringshuset og planene om messesenter i Nygård skole vil gi flere arrangementer av denne typen.

Eierne av Aasegården i Lars Hilles gate bruker derfor nærheten til Grieghallen som argument for sine planer om å bygge hotell.

— Beliggenheten på Nedre Nygård er perfekt, med kort vei til Grieghallen, sier daglig leder Fredrik Isdal i Aasegården Invest.

Han sier at de har interessenter som vil drive hotellet, men vil ikke si hvem det er snakk om. Trolig er det en av de større kjedene.

Luftige planer

I det omstridte Jonsvollkvartalet vurderer utbygger Ole Jan Strønen å reise et konferansehotell med fasiliteter for 800 personer. Strønen vil ikke kommentere planene. Etter det BT forstår, er hotellplanene kun ett av flere alternativer. Så langt har flere hotellkjeder takket nei til å drive hotellet.

Også skipsreder Torunn Økland har syslet med planer om et kurs- og konferansehotell på tomten sin på Espeland ved Flesland. Hun er ikke redd for konkurransen.

— Nei, vi får først se hvor mange av disse planene som blir realisert. Dessuten er jo de fleste inne i sentrum.

Økland vil nå be om omregulering av tomten til boliger. Kun dersom den blir regulert til næring, er hotell aktuelt.

INN FOR LANDING: Clarions konferansehotell på Flesland åpner i mars neste år. De vil inneholde en konferanseavdeling med plass til i alt 1200 personer når alle saler er utnyttet.
Odd Mehus
LANDEMERKE: Nytt landemerke i Solheimsviken - messesenter og mulig hotell. TEGNING: KOMPAS AS.