Det gir litt av en utfordring til Samferdselsdepartementet, for summen som skal fordeles er på bare 75 millioner kroner.

— Vi regner med å ha fordelingen klar i løpet av de første 10 dagene i mars, sier politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, Alfred Bjørlo, til bt.no.

Foruten Bergen har Oslo, Trondheim, Stavanger og Kristiansand søkt om oppmuntringspenger.

Bjørlo opplyser at Oslo alene har søkt om 75 millioner kroner, med andre ord hele potten, mens Bergen og Trondheim har søkt om ca. 30 millioner kroner hver. Stavanger og Kristiansand har søkt om rundt 20 millioner kroner.

I fjor høst, da potten til fordeling fremdeles var på 100 millioner kroner, uttalte Alfred Bjørlo at Bergen burde ha gode sjanser til å stikke av med 30 millioner kroner. Med redusert pott kan Bergen neppe regne med så mye, men holder vi oss til Bjørlos prosentandel, som er 30, burde det ligge an til at Bergen får ca. 23 millioner kroner.

Et av tiltakene som Bergen har satt i verk for å fortjene premiepenger fra staten, er fastfrysing av takstene til kollektivtrafikken. Skulle beløpet fra staten bli vesentlig lavere enn det man håper på, kan Bergen kommune bli nødt til å sette opp takstene.