Julemusikk strømmet ut i fra høyttalerne på Haraldsplass Diakonale sykehus i ettermiddag. På bordet lå det berlinerkranser og pepperkaker. Gjennom korridorene travet en rolig og smilende Erna Solberg (H).

— Jeg synes det er spennende å høre hvorfor noen velger å jobbe frivillig, men jeg tror alle har et svar til felles, og det er at de ønsker å være til for noen andre enn seg selv. I dag ønsker jeg å takke dem for det de gjør for andre, sa Solberg til BT.

Under besøket, traff hun fire av i alt 42 frivillige som arbeider for å gjøre det ekstra kjekt og koselig ved sykehuset i julen.

— Dette gir merverdi til et sykehus. Det å ha en hånd og holde i, noen å snakke med og noen som kan hjelpe til, kan bety svært mye for pasientene her. Det gir det lille ekstra. Jeg synes det er utrolig flott at personer med ekstra tid, bidrar her som frivillige. I dag har jeg snakket med både en skipsmegler og en boligutleier, sa hun.

- Hvor viktig er frivillighet i Norge i dag?

— Veldig viktig. Vi ligger på frivillighetstoppen, og vi må ikke glemme at helsevesenet i Norge originalt ble bygget opp av frivillige, sa Solberg.

- Kjennes godt

Signe Johansen og Anita Veland er to av de frivillige som brukte andre juledag på å glede andre.

— Det kjennes godt å være her. Vi får så mange positive tilbakemeldinger, og det er mange kjekke her, forteller Johansen om hvorfor hun arbeider som frivillig.

Hun er på opplæring hos Anita Veland, som allerede har jobbet som frivillig en god stund.

— Vi snakker med folk og hjelper til med frukt og andre småting. For å være frivillig bør man være flink til å lytte, og omsorgsfull, forteller hun til BT.

- Hvordan var det å få besøk av statsministeren?

— Det var utrolig flott at hun tok seg tid til dette. Samtidig håper vi at besøket kan føre til at flere får vite om oss frivillige ved sykehuset, sa Veland.

Hun tror ikke alle vet om at man kan jobbe som frivillig på Haraldsplass. Heller ikke statsministeren kjente godt til dette tilbudet.

— Derfor takket jeg ja til dette med en gang, sa hun.

- Akkurat som på TV

Under besøket tok også statsministeren seg tid til å besøke noen av de som har måttet tilbringe julen ved sykehuset.

En av dem var Leif Steinhovden.

— Er det kjekke folk her som oppfører seg ordentlig, spurte statsministeren Steinhovden.

— Ja. Det er bra folk her. Det var to frivillige her tidligere i dag også, som brukte litt tid sammen med oss. De gikk rundt og hørte om noen trengte hjelp til noe. Det var hyggelig, fortalte Steinhovden.

Han syntes det var stor stas med statsminister-besøk. Etter å ha sett henne så mye på TV i høst, syntes han det var rart å treffe henne i virkeligheten.

— Det kjentes på en måte ut som om man kjente henne. Hun var grei og likanes, akkurat som på TV, sa han.

- En flott ro

Kjerstin Fyllingen, administrerende direktør ved sykehuset, forteller at de frivillige betyr mye for sykehuset.

— Det er ikke alltid vi har like god kapasitet til å få gjort alt vi har lyst til. Da er det godt at det er noen frivillige som kan gi litt ekstra omsorg, og snakke med pasientene her, sa hun.

- Er dere på utkikk etter flere frivillige?

— Vi er alltid på jakt etter folk som er interesserte i å bidra, sa hun.

Fyllingen skrøt av Solbergs tilstedeværelse i møte med pasientene.

— Hun har en slik flott ro i møte med både pårørende og pasienter og snakker så fint med dem, sa hun.