Det har lenge vært uklart hvor mye som egentlig ble stjålet søndag, men politiet bekrefter nå at det dreide seg om hele 900.000 kroner.

— Jeg er overrasket over at det var så mye penger i safen. Nå er jeg veldig glad for å få pengene tilbake, sier Tjønneland til NRK.

65-åringen var ute og syklet, og døra til huset sto ulåst sist søndag. Da han kom hjem var safen brutt opp og pengene borte. Han visste ikke eksakt hvor mange penger det dreide seg om, men anslo beløpet til over 100.000 kroner.

Natt til i går ble fire menn tatt av politiet, mistenkt for innbruddet. Det kom da for en dag at det ikke dreide seg om 100.000 kroner, men om 900.000 kroner.

Politiet fant 200.000 kroner hjemme hos den ene av de mistenkte. Resten ble funnet etter at de fire mennene la kortene på bordet. Tre av de siktede er fra Nordfjord, mens fjerdemann bor i Askvoll. Pengene ble funnet i Vågsøy.

Sosiolog og forsker Christian Poppe sier til NRK at fremmedgjøring i forhold til moderne banksystemer er en viktig årsak til at eldre mennesker velger å ha store pengesummer liggende hjemme i stedet for å sette pengene i banken. Han mener at bankene i større grad må tilpasse seg de eldre.

Samtidig advares eldre mennesker mot å oppbevare store pengesummer i madrassen, på kistebunnen eller for den saks skyld i safer hjemme. Safer er ikke innbruddssikre. Det viste seg i dette tilfellet.

GLAD: - Jeg visste ikke at det var så mye penger i safen, sier Harald Tjønneland.
FOTO: STEINAR LOTE, NRK