78-åringen er av den sosiale typen som alltid har vært familiens muntrasjonsråd og midtpunkt.

Nå er hun isolert på rommet sitt på Åstveit sykehjem og blomstrer bare opp når hun kommer i kontakt med andre. Men det gjør hun sjelden, for det finnes ingen rullestol som hun kan sitte i.

Må låne stol

Den eneste løsningen så langt er at hun venter på at en annen beboer skal gå og legge seg, slik at hun kan låne stolen og bli trillet inn på stuen.

Liv Marie Vevle selv klager ikke. Hun trives på Åstveit og synes personalet er fantastisk. De strekker seg langt, men uten skikkelige tekniske hjelpemidler er det grenser for hva de kan få til. Sykehjemmet har dessuten en annen beboer som har ventet på rullestol like lenge som Liv Marie. Fortsatt er det ingen som vet når stolene kan være på plass.

Blir liggende i sengen

Liv Maries datter, Wenche Grønn, er opprørt over forholdene.

— Min mor var en oppegående sykehjemsbeboer til hun fikk et stort hjerteinfarkt 5. januar. Vi trodde ikke hun skulle overleve, men det gjorde hun. Etter dette har hun ikke klart å sette bein under seg. Det er trist, men vi gledet oss til å kunne ta i bruk en rullestol, slik at hun kunne sitte i dagligstuen sammen med de andre og at vi kunne ta henne med ut på tur. Det ble søkt om stol begrunnet med at hun ikke lenger var i stand til å gå og at hun ikke kunne bli liggende i sengen hele dagen, sier Wenche Grønn.

Lenge å vente

I første omgang tok det to måneder før søknaden var klar til å sendes Hjelpemiddelsentralen.

— Nå har vi fått beskjed om at det vil gå minst to måneder til før stolen er på plass. Det betyr i praksis at hun blir innestengt på rommet sitt fra januar til juni-juli. Hun får mat og stell, og de ansatte gjør alt det beste de kan, men det gjør oss sinte og frustrerte å tenke på at et så såre enkelt hjelpemiddel som en rullestol kunne ha gjort livet så mye mer trivelig både for henne og for oss, sier Wenche Grønn.

— Hun er heldig som har oss, vi besøker henne ofte og har gode dager med henne. Hun stortrives i selskap med alle, og var et samlingspunkt i miljøet på dagligstuen. Nå kan hun ikke delta på noen aktiviteter, og blir stadig mer isolert sosialt. Jeg lurer virkelig på hva de ansvarlige tenker når det gjelder de eldres rettigheter, sier Wenche Grønn.

ISOLERT: Liv Marie Vevle er ikke i stand til å gå etter et stort hjerteinfarkt ved nyttårstider. I stedet for sosial omgang på dagligstuen, må hun holde seg i sengen på rommet hele dagen. Selv klager hun ikke, men hun sier at det kunne vært kjekt å ha noen å prate med.
Nilsen Arne