Indonesiske Vera Lunawaty søkte i mai i fjor om forlovelsestillatelse for å komme til Norge for å gifte seg med sin Verner Olsen.

— Vi var innstilt på å måtte vente i et halvt år og jeg har forståelse for at det er vanskelig å få midlertidig oppholdstillatelse i Norge, men jeg trodde ikke det skulle være umulig, sier Verner Olsen.

UDI mistet papirene

Etter et titall telefoner til UDI i håp om å få fortgang i saksbehandlingen orket de ikke å vente lenger.

Seksten måneder er urimelig lenge å leve i uvisshet.

Verner Olsen

Paret giftet seg i Jakarta, Indonesia i desember 2011.

— Vi informerte UDI underveis. Da vi informerte om at vi hadde giftet oss fikk vi til svar at de hadde mistet all nødvendig dokumentasjon i saken vår, som vi hadde sendt inn i mai 2011. Det var svært frustrerende, sier Olsen.

Paret samlet inn ny nødvendig dokumentasjon og sendte det på nytt til UDI. De nygifte fikk igjen beskjed om at de måtte vente seks måneder på å få saken deres behandlet.

— Vi håpet jo at saken vår ikke ville rykke nederst i køen siden de allerede hadde brukt så lang tid, forteller Olsen.

Fikk ny sjokkbeskjed

For at ekteskapet deres skal være gyldig etter norsk lov må paret gifte seg igjen i Norge, noe de planlegger å gjøre i Bergen tingrett så snart Vera Lunawaty får innviglet visum.

Et år etter den opprinnelige søknaden kom nok en sjokkbeskjed. Lunawaty fikk avslag på søknaden til å komme til Norge.

— Jeg skjønte ingenting og min kone fortvilte. De trodde ikke på oss når vi sa at vi skulle gifte oss. Vi har sendt inn alt fra e-post-korrespondanse, private kjærlighetsbrev og bilder - i tillegg til de nødvendige dokumentene. Likevel trodde ikke UDI på vår historie, sier Olsen.

De klaget umiddelbart på vedtaket.

RELIGIØST: Paret giftet seg i en kirke i Jakarta Indonesie i desember i fjor da de ikke lenger orket å vente på saksbehandlingen til UDI slik at de kunne gifte seg i Norge.
PRIVAT

Beklager lang ventetid

Leder for familieinnvandringsrådet, Sverre Sæther, beklager at det har tatt så lang tid å behandle saken til Lunawaty og Olsen.

— Det har rett og slett med ressurssituasjonen vår å gjøre. Det tok over ett år fra de søkte til de fikk avslag i mai i år, sier Sæther til bt.no.

Denne uken er det gått 16 måneder siden Lunawaty søkte om oppholdstillatelse.

— Vi hadde alltid håp om at vi skulle få innvilget oppholdstillatelsen. For oss var det kun snakk om når dette skjedde, forteller Olsen.

Etter at Bergens Tidende tok kontakt med UDI fikk de nygifte en telefon fra saksbehandleren i UDI.

- Nå kan vi behandle saken på nytt

— Det var veldig hyggelig og overraskende da UDI ringte meg og fortalte at min kone har fått innvilget søknaden, men jeg tror det ikke før jeg får se brevet, sier Olsen.

— Åtti prosent av sakene våre går raskt unna. De resterende tyve tar litt lengre tid slik som i dette tilfellet. sier Sæther.

En elektronisk feil er årsaken til at UDI ikke fikk deler av den nødvendige dokumentasjonen.

— Det er først nå vi har fått den dokumentasjonen vi trenger for å behandle søknaden på nytt og da vil utfallet forandre seg, sier han.

- En fryktelig belastning

— Det er en fryktelig og urimelig belastning å leve så lenge i uvisshet og jeg tror det finnes mange der ute som sliter med lang saksbehandlingstid i slike saker, sier han.

Turer til Indonesia har kortet ned den tunge ventetiden, men det har vært en kostbar affære for Verner å treffe sin kjære kone.

— Det er dyrt med flybilletter og jeg har ikke ubegrenset med ferie. Vi har derfor måttet holde savnet i sjakk ved å skrive e-poster til hverandre og prate masse i telefonen, sier Olsen.

— Vi savner hverandre og vil gjerne kunne bo sammen som ektefolk, skriver Lunawaty i en e-post.

ET EVENTYR: - Historien vår er et eventyr fordi vi begge har vært alene så enge i livet, sier Verner Olsen.
PRIVAT