I leiligheten i Olsvik sitter Ron-Tore Hansen (40) og venter på at kjæresten skal få forlovedevisum slik at de skal kunne inngå partnerskap. Han har ventet i 2,5 år, og regner med å måtte vente i hvert fall åtte måneder til.

Det hele begynte i 2002. Da ble Ron-Tore sammen med Sri Kanegafabai (31) fra Sri Lanka. Sri bodde i Bergen, hadde fast jobb, var gift og hadde en sønn.

— Jeg studerte ved UiB, og vi møttes tilfeldigvis. Vi ble venner først, og snakket en del om å være homofil. Sri fortalte at han var det, men at han ikke hadde gjort noe med det, forteller Ron-Tore.

Etter en stund ble de kjærester.

På Sri Lanka er det straffbart å være homofil. Strafferammen er ti års fengsel.

— Vi var i stuss om hvordan vi skulle gripe dette an, og innså raskt at for at vi skulle få være sammen i Norge, måtte vi inngå partnerskap, sier han.

Sri hadde flyttet fra konen og reiste så til hjemlandet for å søke skilsmisse der ifra.

- Litt fort i svingene

Før han hadde fått skilsmissepapirene, valgte han å søke om et ordinært visum, og grunngav dette med at han skulle besøke en venn i Norge. Denne søknaden ble avslått.

— Da kom jeg inn i bildet og skrev et følgebrev til en søknad om forlovedevisum, forteller Halvor Fruhagen, parets advokat.

Det tok over et år å få skilsmissepapirene. Paret fikk da beskjed om at de måtte søke på nytt.

— Jeg ba da ambassaden på Sri Lanka utstede et innreisevisum. Men det som ble oversendt var søknadspapirer om besøksvisum. Det virker som om det har gått litt fort i svingene, sier advokaten.

— Da jeg ringte ambassaden på Sri Lanka fikk jeg beskjed om at vi kunne søke om turistvisum. Jeg syntes det hørtes litt rart ut, så jeg ringte en gang til. Da fikk jeg beskjed om at jo da, vi kunne fylle ut en søknad om turistvisum, så fikk vi se hva som skjedde, forteller Ron-Tore.

Sri er danser, og har ikke fått fast jobb som det på Sri Lanka.

— Alt har vært så usikkert. Kanskje skal han være der et år til, kanskje ikke. Så han har bare fått noen småjobber, sier Ron-Tore.

Selv måtte han avslutte studiene og gå tilbake til frisørjobben. Ellers hadde han ikke tjent så mye at han oppfyller UDIs forsørgerkrav i familiegjenforeningssaker.

- Burde visst

UDI mener Sri og Ron-Tore burde visst at det var galt å søke om turistvisum.

— Avslaget skyldes manglende returforutsetninger. Søker har ikke jobb og ikke inntekt, og han har bekreftet selv at det er noe annet han er ute etter, sier Morten Hansen, assisterende avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet (UDI).

— Søker har tidligere kommet til Norge på familiegjenforening. Derfor må vi regne med at han har visst hva han skulle søke om. I avslagene er han også blitt informert om at han må søke arbeidstillatelse fra hjemlandet, sier Hansen.

— Den norske kjæresten sier at de fikk beskjed om at det var greit å søke om turistvisum?

— Det er beklagelig hvis han har oppfattet noe feil. Men han må nok vite at det er arbeidstillatelse han skulle søkt om, sier Hansen.

— Jeg er ganske oppgitt. Sri hadde både jobb og et barn i Norge som han nå ikke får sett. Vi har søkt to ganger om noe vi ikke skulle ha. Noen burde stoppet det, mener Ron-Tore.

Advokat Fruhagen er i ferd med å fylle ut de rette søknadspapirene. Han har også klaget på sist avslag. Morten Hansen bekrefter at det ikke er noe i veien for at Sri kan få komme til Norge bare de riktige søknadspapirene er fylt ut.

Det betyr at Ron-Tore må vente ca. åtte måneder til på kjæresten.

Ron-Tore Hansen

VENTER: Ron-Tore er klar til å inngå partnerskap raskt når kjæresten Sri endelig kommer til Norge. Men foreløpig holder de kontakt via telefon. I tillegg har Ron-Tore vært på besøk på Sri Lanka noen ganger de siste 2,5 årene. FOTO: ARNE NILSEN