— Hver gang jeg snakker med Nordhus eller sønnen, sier de at jeg skal få pengene snart. De lovet meg penger til jul, men de kom ikke. Nå sier de at de må få solgt et hus før de kan betale meg. Gudene vet hvor lang tid det vil ta, sier 27-åringen.

- Jobbet 12 timer dagen I sommer fikk Lebrato jobb i fish'n chips-boden på Fisketorget, som eies av Gunnar Nordhus. Han sier at han jobbet 12 timer dagen, men uruguayaneren var fornøyd med muligheten til å tjene gode penger i sommerferien. Designstudenten ville nemlig spare opp til drømmeturen jorden rundt med kjæresten.

— Julilønnen fikk jeg utbetalt i hånden i bilen hans. Jeg var naiv, og reagerte ikke på at jeg ikke fikk noen skriftlig kontrakt. Jeg tenkte at Norge var et land der man kunne stole på folk, sier han.

Men da tiden for neste lønnsutbetaling kom, så de ansatte ikke snurten av Nordhus.

— Han sendte andre for å hente pengene vi hadde tjent i løpet av dagen. Vi spurte etter lønnen vår, men fikk ikke svar, sier Lebrato.

Krav fra flere Han forteller at han på dette tidspunktet ba om en skriftlig kontrakt, men det ble avvist. Han jobbet til 15. september uten å få lønn.

For Lebratos del er det snakk om 60.000 kroner han har utestående. Men Nordhus skal også skylde penger til flere andre av arbeiderne fra i sommer. Da er det snakk om summer på mellom 10.000 og 20.000 kroner.

— Han skylder meg 2000 euro, sier Mireia Solé Lluis fra Barcelona.

Hun forteller at hun også sluttet i september, og har etterlyst den siste delen av lønnen.

— Jeg ringte og sendte e-post i hele oktober og november. Men nå har jeg nesten gitt opp, sier hun.

Også en annen av de utenlandske arbeidere bekrefter Lebratos historie. Han vil ikke stå frem med navn.

Ødela drømmereisen I ettertid har Lebrato stort sett holdt seg i Bergen. Han har kontaktet Nordhus og sønnen, advokat Nils Christian Nordhus, flere ganger for å utbetalt pengene.

— Hver gang kommer de med en ny unnskyldning. I mellomtiden kommer jeg meg ikke noen steder. Jeg kunne vært hjemme i Uruguay med familie og studier nå, men i stedet går jeg og venter på pengene mine, sier han.

Drømmereisen gikk i vasken, og han fikk heller ikke kommet seg hjem i julen. Flybilletten ble for dyr. I stedet måtte 27-åringen feire jul på hybel i Bergen.

— Heldigvis hadde jeg besøk av min bror, og det var vakkert med all snøen. Men nå er jeg utslitt og fortvilet av å kjempe mot Nordhus. Jeg er sjokkert over at en kjent mann som ham kan oppføre seg slik, sier han.

Gunnar Nordhus' enkeltmannsforetak, som driver med torghandel, står oppført med ni ansatte i 2009. Lebrato sier at samtlige ansatte var utenlandske studenter. Enkeltmannsforetak trenger ikke å levere regnskap, men Lebrato forteller om stor omsetning i boden.

— På de beste dagene i sommer, som da Bruce Springsteen hadde konserter, kunne vi omsette for 50.000-60.000 kroner dagen, hevder han.

- Alle skal få sitt

Gunnar Nordhus sier at han har vært - og er - syk, og derfor ikke har vært involvert i driften i det siste. Men han er likevel villig til å svare på spørsmål.

- Hvorfor har ikke Lebrato fått lønnen sin?

— Jeg vet ikke, jeg har vært ute av det i det siste.

- Også andre skal ha hatt problemer med å få lønn?

— Alle som har krav skal få sitt.

- Hvorfor har ikke ansatte skriftlig arbeidsavtale?

— Det har alle.

- Lebrato sier han ikke har?

— Det kjenner jeg ikke til, sier Nordhus.

Nils Christian Nordhus sier han ikke har hatt annet med driften å gjøre enn å bistå med å løse lønningsproblemet.

— Men det lot seg ikke gjøre, sier han.