— Jeg orker ikke tanken på å skulle bo her en vinter til, sier Vibeke Moberg og tar et godt tak rundt minstedatteren Ronja på fem måneder.

Tobarnsmoren bor i en privat leilighet i Løvstakken, der har hun bodd de siste 16 månedene. Leiligheten er kald og fuktig, og Moberg er plaget med alvorlig astma. Babyen Ronja er mye plaget med slim i luftveiene.

I juni i fjor søkte Moberg om kommunal leilighet i Bergen kommune, og fikk beskjed om at hun oppfyller kravene og ble satt på venteliste. Der står hun ennå.

— De sa på boligkontoret at det kunne ta opp til ett år å få leilighet, men da jeg kontaktet dem i juni i år, fikk jeg beskjed om at jeg bare måtte vente, sier Moberg.

Fem hundre i kø

Hun føler at hun blir møtt med arroganse på boligkontoret, og at hun ikke blir hørt av saksbehandleren.

— Jeg sa at jeg kunne komme med legeerklæring på at jeg blir syk av inneklimaet, og at Ronja er mye dårlig, men fikk beskjed om at det var ingen vits. Jeg måtte bare være tålmodig som alle andre, forteller Moberg.

Hun understreker at hun ikke ønsker å sverte sin nåværende husvert.

— De gjør så godt de kan for å hjelpe, og er veldig greie, påpeker Moberg.

En av de viktigste årsakene til at hun ønsker ny leilighet raskt, er frykten for at Ronja skal utvikle astma.

— Det ville vært forferdelig om hun skulle bli kronisk syk, så liten som hun er, sier Moberg.

Å finne en ny privat leilighet er for dyrt for den lille familien. De ønsker også å bo i nærheten av der de bor nå, slik at Mariell kan fortsette å gå på Ny-Krohnborg skole, der hun trives svært godt og har funnet seg til rette.

Bergen kommune har i dag 3 000 leiligheter for utleie fordelt på alle bydeler. 25 prosent av boligmassen ligger i Løvstakken bydel. Pr. 1. januar i år sto cirka 500 husstander i kø for å få kommunal bolig, ifølge kommunens egne nettsider.

Legen anbefaler flytting

Mobergs fastlege bekrefter at det ikke er helsemessig forsvarlig for henne å bo slik hun gjør nå.

— Jeg har ikke vært i leiligheten, men sånn som hun beskriver den har jeg anbefalt at hun må flytte så raskt som mulig, sier Vibeke Mobergs lege.

— Hun har en kjent og alvorlig astma som blir verre av å bo under slike forhold. Også hennes fem måneder gamle datter har fått pusteproblemer, så jeg synes hun må få seg et nytt sted å bo, forteller legen.

FORTVILER: Vibeke Moberg føler hun blir møtt med arroganse ved Bergen kommunes bo-støttekontor. FOTO: KNUT STRAND