I går ble foreldrene informert av skole og politi.

Mellom 180 og 200 foreldre møtte opp på informasjonsmøtet på skolen, halvannet døgn etter at foreldre og elever ble rystet av meldingen om en trussel mot skolen.

— Det var et veldig informativt og godt møte. Det er tydelig at skoleledelsen har grep om dette og god samhandling med politiet og kommunen. Det var godt å være forelder i kveld, sier Hilde Baardsen etter møtet, som var lukket for media.

Flere foreldre var opptatt av å få frem at Gimle er en fredelig skole, og ikke noe verre enn andre skoler.

- En ikke-sak

— Dette var en ikke-sak. En falsk trussel som det aldri var meningen å utføre. Politiet må selvsagt ta det alvorlig, men det betyr ikke at Gimle er en utsatt skole, sier Jarl Giske, som er far til en elev.

Han får støtte av stasjonssjef Olav Valland ved Bergen sentrum politistasjon

— Gimle skole er like trygg som alle andre skoler i Norge. Det som har skjedd endrer ikke på det, sier Valland.

Politiinspektøren forteller at stemningen var rolig under møtet.

— Vi gikk igjennom hendelsen, og politiets innsatsleder informerte om hvilke vurderingen som ble gjort etter at trusselen ble kjent. Dessuten informerte vi om status i etterforskningen, og snakket om oppfølging av barna, sier Valland.

- Skremmende

525 elever ble evakuert og ransaket etter trusselen om at det skulle skje en massakre ved skolen. Selv om de fleste foreldrene forteller at barna har tatt situasjonen bra, er det liten tvil om at det har gjort inntrykk.

— Sønnen min ble litt skjelven utpå kvelden, og sa at det nok hadde vært mer skremmende enn han først ga uttrykk for, forteller Tommy Sørdal, far til Thomas i niende klasse.

Han er opptatt av å rose skoleledelsen, kommunen og politiet for den profesjonelle måten de har håndtert situasjonen.

Trusselmeldingen ble sendt som e-post til VG Nett tirsdag klokken 9.40, og videresendt politiet rett etter. Klokken 10.06 var politiets væpnede aksjon på skolen i gang.

Trusselen skapte forvirring og frykt på skolen. Elevene ble eskortert ut av politiet, klasse for klasse, etter at politiet hadde sjekket dem og sekkene deres. Etter fire timer ble elevene sendt hjem.

Har konkrete tips

Politiinspektør Olav Valland bekrefter at politiet har fått flere henvendelser med konkrete navn i etterforskningen. Både nåværende og tidligere elever er i tipsbunken.

— Vi har snakket med flere skoleelever, men ingen har vært inne i formelle avhør, sier Valland.

BT fortalte i går at e-posten ble sendt fra Bergen kommunes datanettverk, og at politiet mistenkte at en eller flere elever sto bak. Dersom e-posten ble sendt fra en av skolens maskiner, vil det være en brukerpålogging. Om det er en privat maskin, vil nettverkstilgangen være mulig å spore tilbake til en mobiltelefon.

Vanskelig å spore

Krimteknikere fra politiet og it-folk i Bergen kommune samarbeidet i går om å spore opp nøyaktig hvilken maskin e-posten ble sendt fra. De fikk i går ikke noe gjennombrudd, ifølge Valland. Bergen kommune har et relativt komplisert datanettverk, og det er også mulig at e-posten ikke lar seg spore helt tilbake til den aktuelle maskinen.

I mellomtiden har ingen meldt seg som en angrende synder til politi eller skole.

Rektor ved Gimle skole, Frode Nilsen, var i går lettet over at kriseberedskapen fungerte.

— Det er betryggende å se hvor godt det fungerte i går, når dette først skjedde, sier Nilsen. Han melder om flere e-poster med skryt fra foreldre over håndteringen.

Valland vil ikke kommentere hvor mye gårsdagens aksjon kostet politiet. Og synderen eller synderne vil trolig slippe unna erstatningskrav.

— Et slikt krav vil det ikke være hjemmel for.