Flaten ble pågrepet og siktet for drapet 25. april i 2000. I snart fem måneder satt han på cellen uten å ville si et eneste ord til politiet.

I mellomtiden var den såkalte «medhjelperen» pågrepet og fengslet. Han snakket Flaten inn i saken, og senere også Jarle Olsen bak lås og slå.

Da Flaten kom til fengslingsmøtet 8. september samme år hadde politiet dårlige nyheter. Siktelsen var utvidet fra forsettlig til overlagt drap. Flaten var pekt ut som drapsmann.

Tre dager senere ringer det hos politibetjent Bent Raknes. Flaten vil snakke.

Politimannen oppfattet Flaten som svært stresset over at siktelsen var utvidet. Videre at det var viktig for ham å få frem at drapet ikke var overlagt og at han nå måtte snakke seg ned i forsettlig drap, som har langt lavere strafferamme.

— Det gikk litt over styr der ute, skal Flaten ha fortsatt i samtalen.

Raknes skrev rapport om telefonsamtalen. Den ble brukt som et viktig bevis da saken var for retten. Flaten avviste da at han hadde kommet med slike uttalelser.

Nå er han tilbake til utgangspunktet igjen - men sier at drapet skjedde i affekt og at det ble fremprovosert av en hendelse inn i leiligheten. Den eneste som kan bekrefte dette, er den såkalte «medhjelperen». Han har ikke politiet snakket med.