Politiet har pågrepet og siktet en mann i 40-årene for å være mannen som har plaget folk i Os. I avhør innrømmer han ifølge NRK å være den såkalte kikkeren.

— Han skal ha kikket på folk i det aktuelle området og har hatt en litt spesiell atferd, sier politiadvokat Ørjan Ogne til NTB.

Politiadvokaten sier de vil sjekke mannens bevegelser i området rundt drapstidspunktet om kvelden første nyttårsdag nærmere. Mannen ble fredag ettermiddag avhørt på Bergen sentrum politistasjon og innrømmet skyld for det han var siktet for.

— Han er kun siktet for forholdene i den såkalte kikkersaken. I avhør har han forklart at han er denne kikkeren, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt til NRK.

— Det er naturlig at han også blir sjekket opp mot drapet, men her og nå har vi ingenting som knytter ham opp mot drapet, sier han.

Nye anmeldelser

Den pågrepne er nå siktet etter paragraf 390a (se faktaramme til høyre), for skremmende og plagsom opptreden, opplyser Ogne.

Politiadvokat Ørjan Ogne sier til bt.no i 13-tiden fredag at den mistenkte kikkeren ble tatt «nå nylig». Han vil ikke si hvor mannen ble pågrepet, og vil kun opplyse at han er i 40-årene. Avhøret begynte ved 15-tiden.

Nå er jeg bare lettet.

Kvinne som ble utsatt for kikkeren

— Han får oppnevnt en forsvarer i det øyeblikket han ber om det, sier politiadvokat Ørjan Ogne.

Bt.no er kjent med at det i dag skal være kommet inn nye anmeldelser på kikking til politiet i Os. Kvinner skal ha mottatt tekstmeldinger med slibrig innhold, og et telefonnummer skal ha blitt nevnt.

— Vi vil prøve å kartlegge hans bevegelser for enten å sjekke ham ut av mistanke i drapssaken, eller om han er en vi må sjekke nærmere opp mot drapet, sier Ogne.

Politiadvokaten vil ikke kommentere om politiet har fått flere anmeldelser om kikking siden romjulen.

— Da drapet skjedde, var det de samme etterforskerne som begynte å etterforske kikkersaken, sier Ogne.

— Vi har fått mange tips i kikkersaken, og snur alle steiner.

Sjekkes mot Hilda-drapet

Den kikker-mistenkte mannen i 40-årene er dermed den andre som blir pågrepet som ledd i drapsetterforskningen. I går fortalte bt.no om osingen Jim Rune Reiten (42), som i nesten halvannet døgn satt som siktet for drapet på Hilda Feste. Men siktelsen mot ham ble frafalt.

bt.no fortalte først om kikkersakene fra Os, der en kvinne blant annet fikk slibrige tekstmeldinger og opplevde at kikkeren banket på terrassedøren hennes.

Kvinnen fikk slibrige tekstmeldinger i flere omganger - alltid fra ukjent nummer. Den 29. desember fikk hun mange.

— Da virket det åpenbart som om han sto og så inn på meg. Han beskrev blant annet hva jeg hadde på meg, og spurte om jeg kunne dra ned genseren, sa kvinnen til bt.no tirsdag.

Til slutt sto noen på terrassen hennes på bakkeplan og banket på vinduet i terrassedøren.

— Nå er jeg bare lettet, sier kvinnen til bt.no etter å ha hørt om pågripelsen.

Hun ønsker ikke å si noe mer før hun har snakket med politiet.

Legger lokk på pågripelsen

Politiadvokaten vil heller ikke opplyse konkret hvor mannen ble pågrepet eller hvilken nasjonalitet han har.

— Han ble tatt i Hordaland. Noe mer sier jeg ikke nå. Vi har identifisert den vi tror er kikkeren.

Etter hva bt.no erfarer, skal politiet senest torsdag ettermiddag ha vært på befaring på steder der kikkeren er observert. Os-lensmann Rasmus Dalen har bekreftet overfor bt.no at de har fått flere meldinger om kikkere i løpet av høsten.

- Er dette er mann dere har hatt som mistenkt lenge, men funnet først nå?

— Ingen kommentar, er svaret fra Ogne.

Den siktede mannen i 40-årene har fredag ettermiddag ikke fått oppnevnt forsvarer.