Mellom Damsgårdsveien og Carl Konows gate, et steinkast fra Puddefjordsbroen, ser du det noe uvanlige synet. Bak Damsgårdsstuene står nemlig en rosa tanks på en container. Noen meter bak ligger en stor båt.

Det er Roger Iversen, kjent for å ha rustet opp Nøsteboden, som eier gjenstandene.

— Du liker vel Øystein Sundes «Kjekt å ha»?

— Det kan du vel si. Min kone synes det kan bli vel mye. Men det er jo tragisk at båten skal ligge her. Den burde ha vært på museet i Tromsø som har en stor «Tirpitz»-utstilling. For mange år siden kontaktet jeg dem for å få sendt båten oppover, men det strandet på å få dekket transportutgiftene, sier Iversen. Han er sikker på at båten hans var en del av det tyske krigsskipet og ble brukt som sjalupp.

916 omkom

I Nord-Norge er det to museer som forteller historien om «Tirpitz». Det ene ligger i Tromsø, det andre i Alta. Skipet var en viktig del av Adolf Hitlers krigsmaskin. Det var en gigant med sine 52.000 bruttotonn, og var 252 meter langt og 36 meter bredt.

Det jaktet på allierte handelsfartøy i Nord-Atlanteren, og engelskmennene ønsket å senke det. 12. november 1944 slo de til. 916 av mannskapet omkom, og en av skipets båter ligger altså i en bakhage på Damsgård. Eller?

Er sikker

— Jeg husker denne båten nå. Vi ble tipset om den for flere år siden og fikk tilsendt et fotografi. Sammen med Marinemuseet i Horten gikk vi gjennom og kontrollerte om båten kan ha tilhørt «Tirpitz». Vi kom frem til at den kan ha gjort det, men vi kunne ikke fastslå at den faktisk gjorde det. Det er imidlertid helt sikkert at båten du refererer til var en del av den tyske marine under 2. verdenskrig, sier Leif Arneberg, daglig leder ved Tromsø forsvarsmuseum.

Roger Iversen er imidlertid overbevist om at båten tilhørte «Tirpitz».

— Jeg snakket nemlig med en storsamler på Sotra for mange år siden som kjente historien. Han viste meg tegningene. Jeg slo til da den var til salgs. Den er bygget i Bremerhafen og jeg har hatt flere tyskere på tråden som vil kjøpe den. Nå må vi få den nordover til museet, sier Iversen, som ikke skal ha penger for båten.

Sovjetisk tanks

— Hva med tanksen, da?

— Den kom jeg over på et lager. Jeg kjøpte den for ti-tolv år siden, husker ikke helt. Den var i en oppsetning på Den Nationale Scene i Bergen, men spør Helge Jordal. Han spilte i stykket, sier Iversen.

Skuespilleren husker godt til tanksen.

— Står tanksen ved Puddefjordsbroen, sier du. Det er jo fantastisk. Den var laget av guttene på smien på teateret og med i stykket «Nanawatai» som ble vist på 1980-tallet. Det handlet om Sovjets invasjon i Afghanistan. Jeg spilte afghansk opprører, mens de russiske soldatene satt i tanksen. Den kunne kjøre inne på scenen. Egentlig ganske fantastisk, sier Jordal.

Nå vil Iversen ruste opp tanksen på Damsgård.

— Litt ille at den skal stå slik. Vi må få skikk på den og så få må vi få båten nordover til Tromsø.