Bengt Larsen ved Macumba Social Club åpner døren, men låser den raskt igjen når han hører at gjestene kommer fra avisen.

Ti minutter senere kommer Mattilsynets inspektører. Kvelden i forveien stengte tilsynet stedet på grunn av dårlig renhold og spor etter rotter.

I går fikk stedet en ny sjanse til å vise at de kan holde rent. Det klarte de ikke.

– Vi er ikke fornøyd med tiltakene de har gjort, og de har ikke vasket grundig nok, sier seksjonssjef Aslaug Sandvin i Mattilsynet i Bergen.

Fem steder stengt

Torsdag ble tre nye spisesteder i Bergen stengt av Mattilsynet. I aksjonen «Rent bord», som startet forrige uke, vil Mattilsynet sjekke om lag 100 spisesteder i og rundt Bergen.

Så langt har de sjekket 77. Dette er resultatene:

  • Fem steder ble stengt. Hovedårsaken var dårlig renhold (se tabell). Tre av disse er åpnet igjen, mens Viva Las Vegis og Macumba Social Club fortsatt er stengt.
  • I tillegg fikk tre steder stengt lagerrommene sine.
  • Til sammen 21 steder fikk karakteren «Mindre tilfredsstillende», men slapp stenging. Disse vil bli undersøkt igjen.

– Resultatene er ikke oppsiktsvekkende. Vi føler at kompetansen er økt mange steder, mens andre steder rett og slett mangler kunnskapen de må ha, sier Sandvin.

– Sjekk hverandre

Professor Sigurd Troye ved Norges Handelshøyskole mener bransjen selv må forsøke å ta tak.

– Enkelte hotellkjeder har en ordning hvor de inspiserer hverandre for å se på hva som går galt. Dette kunne sikkert fungert i denne bransjen også. En blir litt husblind etter hvert, og klarer kanskje ikke å se hva som er galt selv, sier han.

Troye har tidligere selv vært med på å drive en restaurant i Bergen.

– Når en står midt oppi det, blir arbeidspresset så stort at all oppmerksomheten går mot å få ting til å fungere.

Førsteamanuensis Ragnhild Silkoset ved Handelshøyskolen BI har ingen tro på at bransjen skal klare å slutte og bryte reglene selv.

– En kan jo lure på hvorfor ikke Mattilsynets kontroller fungerer preventivt, sier hun, før hun selv svarer:

– Slutter ikke

– En ting er at mange av stedene ofte bytter eier. Det andre at de ikke har etablert gode rutiner eller ikke klarer å følge rutinene de har.

Silkoset mener at en av grunnene kan være at spisestedene sparer penger ved å kutte på renholdet og heller fokuserer på tiltak de tjener penger på.

– De gambler på at de ikke blir tatt. Og blir de tatt, håper de på å bli litt borte i mengden blant alle de andre som blir tatt.

Hun mener det eneste som fungerer er å etablerte klare rutiner for renhold.

– Tror du det blir bedre?

– Nei. Dette er en bransje hvor det er lett å starte, og ikke så avskrekkende mye å tape om det går galt. Mattilsynet må bare fortsette og fortsette og fortsette.

SJEKKET: Disse spisestedene har så langt fått kritikk etter besøk fra Mattilsynet. (Klikk på knappen over listen for å se den i større versjon.)
Bergens Tidende