Etterforskningen av tobarnsmorens forsvinning har tatt en dramatisk vending. Politiet regner ikke lenger Dung Tran Larsens ektemann som et vanlig vitne i saken. Etter det Bergens Tidende erfarer har han fått status som mistenkt. Ektemannen er ikke informert om dette.

Etterforskningsledelsen ville sent i går kveld ikke kommentere denne opplysningen.

— Vi gir ikke kommentarer om status til noen personer i saken, sier politiinspektør Tore Salvesen ved Laksevåg politistasjon.

Likhundene klare

Bergens Tidende kjenner til at politiet de siste dagene har gjort etterforskningsskritt som innebærer at den 32 år gamle ektemannen nå mistenkes for å ha en rolle i forbindelse med sin kones forsvinning tidligere i sommer. Det er uklart hvorfor etterforskerne har trukket denne konklusjonen.

I samme tidsperiode har politiet også uttalt til media at de mener det er overveiende sannsynlig at Dung Tran Larsen er drept. Tidligere i uken sa politiinspektør Tore Salvesen at han er sikker på det de vil oppklare saken.

Det er ventet at politiet i dag vil sette inn likhunder i søkene etter Dung Tran Larsen. De svenske hundene kom til Bergen i går ettermiddag. Salvesen vil ikke si når eller hvor de skal søke.

— Vi holder kortene tett i denne fasen av etterforskningen, sier Salvesen.

Føler seg mistenkeliggjort

Mikkel Mundal, som er advokat til ektemannen, var i går ukjent med at statusen til ektemannen var endret.

— Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger med hva som har skjedd med statusen til min klient. Han har hele tiden vært et vitne, på lik linje med de andre vitnene i saken, sier Mundal.

Han sier imidlertid at ektemannen føler seg mistenkeliggjort i forbindelse med konens forsvinning. Dette skyldes ikke politiets opptreden, men uttalelser den nærmeste familien til Dung har gitt til pressen i løpet av etterforskningen.

— Hun har hele tiden blitt fremstilt som en glad person. Ektemannen kjenner henne også fra andre sider. Enten vet de ikke, eller så vil ikke familien fortelle om disse, sier Mundal, som ikke ønsker å gå nærmere inn på hva dette gjelder.

— Hva er det ved fremstillingen som gjør at ektemannen føler seg mistenkeliggjort?

— Familien har på et veldig tidlig tidspunkt sagt at de mener det må ha hendt noe kriminelt med Dung. De har sagt at de ikke kan tro at Dung ville forlatt hjemmet sitt frivillig. Ved å gjenta dette gang på gang, i tillegg til å gi en ensidig fremstilling av hvordan Dung er, føler ektemannen at de skaper et klima i saken, der han indirekte blir mistenkeliggjort for at han har noe med forsvinningen å gjøre, sier Mundal.

Godtar søk

I går hadde politiet fortsatt ikke tatt kontakt med Dungs ektemann angående å starte hundesøk i boligen hans. Om politiet skal gå til et slikt skritt, må de enten ha en rettslig kjennelse, sikte vedkommende for et straffbart forhold, eller ha eiers godkjennelse til å søke i boligen.

— Vi har ikke hørt noe fra dem, men ektemannen har sagt at han ikke vil ha noe imot et slik søk, sier Mundal.

En likhund vil kunne markere på et eventuelt åsted, selv om et eventuelt lik er fjernet. Likhunden Pirvi fra Sverige har erfaring fra en rekke andre kriminalsaker i Norge og er spesialtrent kun til å søke etter lik.