KJELL ØSTERBØ

-Vanligvis dirigerer jeg trafikken under asfaltlegging om sommeren. Da er temperaturen, fuktigheten og bråket fra maskinene langt mer behagelig. Det positive her er at det tross alt er mange hyggelige bilister som tar den ufrivillige stansen med godt humør, sier Lægreid.

Sammen med en særdeles lystig gjeng anleggsarbeidere fra E. Opedal & Sønner i Hardanger driver han med utbedring av Osvegen mellom Kaland og Søfteland.

Eneste stedet de ikke har blitt våte siden de startet er i et gammelt hus, like ved anleggsområdet, som de spiser i og delvis bor i.

Humøret og replikkene inne i stuen i det gamle huset er på ingen måte påvirket av plaskregnet og bilister som må vente.

— I går måtte noen faktisk vente i 40 minutter, sier dirigent Lægreid.

— Hva gjør du da?

— Nei, da gjelder det å ikke se første bilisten inn i øynene. Ikke tredje bilisten heller for så vidt.

— Bilistene var egentlig mest irriterte da vi startet. Da hadde de liksom ikke lagt inn noen stans i tidskalkylene sine, sier Svein Opedal.

— Nå tar alle det med godt humør.

— Med visse unntak, legger en annen til.

— Hva het han nå igjen? Unntaket, spør en tredje.

— Nei. Du må skrive at folk har vært fantastiske mot oss her oppe. Nabofruen her har kommet ned med kake, boller og vafler til oss, sier Harald Midtbø.

Han er virkelig alt-mulig-mannen i arbeidslaget. Midtbø er dirigent, lastebilsjåfør, kokk, verneombud og om sommeren kjører han Trolltoget opp Måbødalen.

— Det er han som gjør bilistene i så godt humør her, mener Hans Erik Opedal.

Bortsett fra tre er de alle sammen fra Hardanger. De jobber, bor og spiser på Kaland fire dager i uken med arbeidsdag fra syv om morgenen til åtte om kvelden.

— Forskjellen på å jobbe på en trafikkert europavei som denne og jobber inne i Hardanger er at de hjemme ikke ville rynket på nesen om trafikken stanset opp flere timer. Der er de bare glad for at veiene blir utbedret, sier Svein Opedal.

IKKJE KØYR: Dirigent Magne Lægreid har hatt den ubehagelige jobben med å stanse titusener av bilister på Osvegen i en eneste regnbyge siden august. -Bilistene tar det kjempefint. Det er bare å unngå å se første bilisten inn i øynene hvis stansen blir for lenge, sier han.<br/>Foto: KNUT STRAND