Mot politiets og ranseksperters innstendige oppfordring, ligger det både slagvåpen og kniv bak disken på enkelte kiosker, videobutikker og bensinstasjoner.

Etter omtalen av ransbølgen på Vestlandet de siste månedene i går, tok BT en telefonrunde til en rekke innehavere. Innledningsvis var det ingen som hadde verken slagvåpen, kniver, spray eller noe annet å forsvare seg med. Først da de ble lovet anonymitet, kom innrømmelsene.

— Psykologisk trygghet

— Vi har et slagvåpen bak disken, men det har aldri vært i bruk. Det gir en psykologisk trygghet at det ligger der, sier innehaveren.

— Jeg vet om kiosker som har kniv under disken også.

— I hvilke situasjoner er det meningen at ansatte skal bruke dette slagvåpenet?

— Hvis noen retter en pistol mot skallen din, er det ikke så mye å gjøre. Da er det bare å beholde roen, og trykke på alarmknappen hvis du har mulighet til det. Folk må bedømme selv når de vil bruke våpenet. Men vi har ikke hatt noen svært truende situasjoner her ennå. Og de som jobber her om natten har et svært kaldt hode, sier innehaveren.

— Min holdning er at det å ty til vold for å dempe vold, sjelden fungerer. Jeg kan egentlig ikke tenke meg situasjoner der jeg selv ville brukt det. Man kommer som regel bedre ut av situasjoner ved å snakke med folk.

Har balltre bak disken

En ansatt på en kiosk som har vært utsatt for ran, forteller at de også har et slagvåpen. I tilfelle det skulle skje noe.

— Jeg har det alltid under disken, men jeg er ikke villig til å risikere livet mitt for småpenger. Jeg vurderer hver enkelt situasjon, sier den ansatte i 20-årene.

— Jeg har ikke brukt det ennå, sier han. En daglig leder et tredje sted, svarte slik på spørsmål om hva de ansatte har å forsvare seg med:

— Ikke annet enn tørre nevene.

Når BT lover anonymitet og gjentar spørsmålet, er svaret noe annerledes:

— Balltre. Men det har aldri vært i bruk på de ti årene det har stått her.

- Gidder ikke rane oss...

— Hvilke situasjoner ser du for deg at det kan bli brukt?

— Egentlig kan jeg ikke se for meg at det skal brukes. Det er først og fremst en psykologisk trygghet. Hvordan skal du kunne forsvare deg med et balltre mot en pistol?

— Politiet og de som holder ranskurs anbefaler å ikke sette seg til motverge. Hva sier du til det?

— Vi har snakket om det. Skulle det skje noe, så er det bare å legge seg flat, sier han, og legger til:

— Det er dårlige tider i denne bransjen. Jeg tviler på at noen gidder å rane oss...

ILLUSTRASJONSFOTO: POLITIET