Siden mandag har et mannskap på elleve rodd en 150 år gammel kirkebåt fra Hardanger for å komme frem til Tall Ships Races i Bergen.

SKÅL FOR OSS: Arvid Berge, Torfinn Evensen, Frøydis Lindén, Ziva Jelnikar og Lars Berge skåler for vel gjennomført tur til Bergen.
RUNE SÆVIG

Onsdag kveld la de til ved Zachariasbryggen. Fra båten spilte Torleiv Skage en fanfare på neverluren sin, et tradisjonelt instrument som tidligere ble brukt av budeiene på stølen. For dette høstet han applaus fra skuelystne på Zachariasbryggen.

— Det var veldig flott å få applaus da vi kom inn! Det jeg spilte ble til i øyeblikkets inspirasjon, vi kan jo kalle det for kirkebåtsfanfaren, sier Skage fornøyd.

Idet mannskapet klatrer i land popper Lars Berge en flaske prosecco og deler ut glass.

— Mannskapet har alle gjort en flott jobb på turen, det fortjener en skål!

Tar vare på tradisjonene

— Ideen om å ro den gamle kirkebåten inn til Bergen under Tall Ships Races oppsto en sen kveld i mars på Henriks Øl og Vinstove, sier kaptein Lars Berge.

Båten ble bygget som kirkebåt til gården Berge i Tørvikbygd for 150 år siden, og har vært i Berges familie siden. Den har egentlig ikke noe navn, men de kaller den for «Bergsbåten».

— Vi synes det er fint at vi inne fra fjordene kan vise frem at vi tar vare på tradisjonene. Denne båten er «the real deal» fra 1864, vi har bare gjort litt vedlikehold på den, sier Berge.

Berge bor i Bergen og har fått med seg Tall Ships Races hver gang byen har vært vertshavn.

— Jeg er arkitekt, og opptatt av hvordan ting ser ut. Når vi har Tall Ships Races her med alle skutene, gir det et klang av hvordan Bergen en gang så ut, sier han.

Havnesjefen har gitt båten tillatelse til å ligge ved Zachariasbryggen til torsdag. Torsdag morgen er planen å delta i en prosesjon med mindre båter, i regi av Bergen Kystlag.

— Etter det legger vi oss sikkert i Sandviken et sted, sier Berge.

I HAVN: Imi Maufe og Ziva Jelnikar står klare med fortøyningene.
RUNE SÆVIG

— Small Ships Races

— Vi sier at vi er med i «The Small Ships Races» vi, sier Imi Maufe.

Hun deltok i Tall Ships Races i 2011, med båten Swan. I år har Maufe nøyd seg med seilaset fra Hardanger til Bergen.

Mannskapet har for en stor del bestått av studiekamerater av Lars Berge fra Ås. Med er også broren Arvid Berge, og niesen Siri Berge (15), som er odelsjente på Berge.

— Veldig spennende og utfordrende. Jeg har aldri vært med på noe sånt før, sier hun.

Initiativtaker Lars Berge synes turen har gått over all forventning.

— Jeg er 45 år nå, og har tenkt at de beste opplevelsene ligger bak meg. Men dette har vært et eventyr altså. At Vestlandet kan være sånn!

Protest mot segway

— Mye av begrunnelsen vår for å egle oss inn på dette arrangementet har vært å promotere den ikke-motoriserte kystkulturen, sier Frode Røynesdal.

— Det har vært et friluftsprosjekt, en liten protest mot vannscootere og segwayer, sier Torfinn Evensen.

Kirkebåten er helt uten motor, og har kommet seg frem ved hjelp av årer og seil. Seilet fikk de mest hjelp av på siste etappe inn mot Bergen. Alle har hatt sine etapper ved årene, seks mann om gangen.

— Det kule ved å ro og å seile er den stillheten man opplever, i tillegg til den rytmen man kommer inn i når man ror, sier Evensen.

Overnattet hos fremmede

Gjengen har hatt to overnattinger underveis, under åpen himmel og i nøst.

— Vi kjente ikke de vi overnattet hos før vi kom, men vi har blitt tatt godt i mot og godt tatt vare på, sier Lars Berge.

Tirsdag kveld kom de til Milde, og la til i en vik de synes så fin ut.

— Det var altså rett før vi endte opp hos Trond Mohn. Men vi kom til naboen Kari Lindebrække, hun tok veldig godt i mot oss.