• Jeg spiller ikke bedre, men kan holde på lengre, sier musikeren Gabriel Fliflet. Med nye medisiner kan han gå igjen.

I 15 år har Bechterev-syke Gabriel Fliflet vært avhengig av rullestol. Besøk hos venner i andre og tredje etasje har han ikke kunnet tenke på. Utallige er de konsertlokaler Fliflet er blitt båret opp til på gullstol. Nå er det over.

— Det eneste dumme med dette er at Ole Hamre ikke får trene overarmsmusklene, men noe skal jo også han ofre, sier Fliflet om sin medmusikant. De to holdt i går konsert i Lillehammer.

Nye medisiner

For halvannet år siden fikk Gabriel Fliflet medisinene som forandret livet hans. Hver sjette uke får han injisert remicade på Haukeland universitetssykehus.

— Effekten har vært forbløffende. Jeg kan gjøre det meste av det jeg kan tenke meg å gjøre. Jeg kan gå i trapper. Jeg kan rett og slett gå igjen.

Den fenomenale folkemusikanten Gabriel Fliflet har sammen med Ole Hamre kastet seg over enhver musikalsk utfordring, med en spesiell appetitt for det mest halsbrekkende nyskapende.

— Jeg har presset meg selv for å kunne turnere. Det har vært ren egoisme. Å slite seg ut ved å være på turné er mye gøyere enn å slite seg ut på å stirre i luften hjemme, sier Fliflet.

Musikken har holdt ham gående. Nå blir det enda mer musikk.

— Jeg kan være lengre på turné og er ikke så grundig slått ut etter en konsert, som jeg var før jeg fikk medisiner.

Ventet i 25 år

— Jeg hadde aldri sett for meg at den skulle være så effektiv. Jeg har jo gått i 25 år uten noen medikamentell behandling av betydning. De medikamentene som har virket, har gitt kraftige bivirkninger. Dessuten har virkningsgraden vært mye mindre enn for den nye medisinen.

Innenfor revmatologien, sykdomsgruppen som Bechterev hører innunder, har det ikke skjedd stort på behandlingsområdet de siste 25 årene.

— Men så kommer disse medikamentene. Jeg gleder meg blant annet på vegne av legene og revmatologene. De må ha det utrolig mye gøyere på jobb.

Men Fliflet uroer seg over en ting. Det kan se ut som om det offentlige vil gjøre det vanskeligere for dem som vil ha dekket utgiftene til den nyre medisinen.

— De store utgiftene man nå får, bør man se på som et etterslep. Det bør mane til en viss form for offentlig raushet. For min sykdom er dette det første medikamentet som virker utrolig effektivt.

Fliflet selv slapp til før det offentlige lot bommen falle. Han får de beste medisinene uten å måtte betale.

— Jeg er en enda mer entusiastisk skattebetaler enn jeg har vært tidligere, sier han.

NÅ GÅR HAN: Før satt han for det meste, om det var på en stol på scenen, eller i en rullestol. De siste halvannet årene har Gabriel Fliflet kunnet gå igjen. ARKIVFOTO: ARNE NILSEN