For kystbefolkningen er det en selvfølge å gå ut med båter for å hjelpe folk i havsnød. Selv om sjøen går frådende grov og det er dårlig sikt, og selv om redningsmennene setter sine liv i fare. Knapt noen har gått så ofte til unnsetning med det lille fartøyet sitt som Helge Anton Bakke fra Bakkasund nord i Austevoll. Fra den lune viken der den 30 fots sjarken hans «Heidi» ligger, har mang en redningsaksjon startet. Bare denne uken har han deltatt i to redningsaksjoner i farvannet ved Austevoll. Mer enn 70 mennesker har Helge Anton reddet fra å omkomme på sjøen.

Det er aldri lensmann eller andre offisielle representanter for hjelpeapparatet som ber Helge Anton om assistanse i redningsaksjoner. Han er vel kjent blant sjøfolk i området. Det er de som ringer ham og forteller om folk i nød. De vet at dersom det er noen som kan hjelpe, så er det Helge Anton.

Reddet 49 fra KNM Oslo

Best husker han forliset til fregatten KNM Oslo 24. januar 1994. Fartøyet drev i grov sjø på et skjær ved Marsteinen fyr etter motorhavari. En storstilt redningsaksjon ble satt i gang. Av en besetning på 114 omkom én mann. Bakke reddet 49 liv den kvelden.

— Jeg ble oppringt fra en HSD-ferge og ble fortalt at KNM Oslo var gått på skjæret. Da var det én ting å gjøre - å gå ut med sjarken for å redde liv. Med meg hadde jeg sønnen min Bjarte og Arne Kalve, forteller Bakke til Bergens Tidende.

— Sjøen gikk grov da vi kom ut til havaristen. Jeg manøvrerte sjarken slik at den lå fem-seks meter fra havaristen. Marinefolkene hoppet ned i en redningsflåte som vi trakk bort til sjarken. I alt 32 mann ble hentet over. Så mange som det var plass til ble stuet inn i den vesle lugaren forut. Resten måtte sitte ute på dekk. De ble tatt inn til Bakkasund. På andre turen hentet jeg 17 til, deriblant skipssjefen. De ble fraktet til Håkonsund ved Tofterøy på Sotra.

Falt sammen etterpå

— Hva tenker du under en sånn aksjon der også ditt eget liv er i fare?

— Mens det står på, er du opptatt med de praktiske handlingene. Da har du ikke tid til å reflektere. Tankene kommer etterpå. Da jeg kom hjem på kjøkkenet etter KNM Oslo-aksjonen, kom reaksjonen. Jeg falt helt sammen. Tanken på alle de unge menneskene som var nær ved å omkomme, gjorde meg nedtrykt, forteller han.

Helge Anton ønsket en plakett med våpenskjold som Sjøforsvaret pleier å gi som gave. Den ville han ha som et minne å vise barnebarna fra den gang han reddet 49 mann fra Marinen. Sjøforsvaret har ennå ikke svart på anmodningen hans.

Oppvokst i båt

Helge Anton Bakke er født og oppvokst i Bakkasund. Fra han var en neve stor har han lært seg å håndtere båt ý liten som stor. Han har seilt til sjøs i 21 år og har like mange år på oppdrettsanlegg i Austevoll. Nå har han gitt seg med det og kaller seg hobbyfisker.

Helge Anton forteller om mang en redningsaksjon. Han og sønnen var med på redningsaksjonen for en del år siden da katamaranen «Tedno» gikk på grunn i dårlig vær like utenfor Bakkasund.

- Ingen helt

Opp gjennom årene har Helge Anton reddet mang en lystbåteier med og uten passasjerer om bord. Tirsdag denne uken fikk en sjark problemer med propellen rett nord for Steinnes i Austevoll. Helge Anton slepte sjarken i sikkerhet før de grove dønningene hakket sjarken i stykker mot land. Onsdag fikk en lystbåt motorproblemer i grov sjø utenfor Bakkasund. Helge Anton hentet den uheldige småbåteier som da hadde klart å komme seg i land på en holme.

Hobbyfiskeren som har reddet så mange fra den visse død i havgapet, liker ikke at BT-medarbeideren kaller ham en hverdagshelt:

— Nei, nei, nei. Jeg er ingen helt. Jeg har bare gjort det enhver annen ville gjort. Sier den frivillige redningsmannen fra Bakkasund.

ALLTID PARAT: Hobbyfisker og frivillig redningsmann Helge Anton Bakke lar seg ikke be to ganger hvis noen er i nød i farvannet rundt Austevoll.
FOTO: ARNE NILSEN