• Har dåkkar sett en nisse? Han sto her ute og passet på, sier Bryggen-nissen Magnus Hamsund til barna. I løpet av fredag forsvant vaktmesternissen hans sporløst.

— Eg tror han har stokke av, sier Bryggen-nissen.

— Men han neppe kommet seg til Nordpolen, for han har så vonde bein. Har dåkkar sett han? spør han til barna.

En gutt leter under treet, men nissen er og blir borte.

Den forsvunne nissen var skåret ut i tre og sto mellom juletrær utenfor den skikkelige nissen sin inngangsdør. Der skulle han stå og passe på, men nå er Hamsund uten vaktmester. I løpet av fredag har nemlig noen med all sannsynlighet fjernet der ifra.

— Simpelt, sier nissekoordinator Svein Nordahl Pedersen.

Da han kom til nissens lokaler på Bryggen fredag klokken 14, var det bare små grantrær igjen utenfor. Leting i området har ikke gitt resultater, og nå håper både han og Hamsund at nissen sniker seg tilbake på plass, gjerne i nattens mulm og mørke.

Nordahl Pedersen frikjenner alle barn, for den savnede er om lag en meter høy og veier 15-20 kilo.

— Den er ikke akkurat noe man putter i lommen, sier han.

— Kanskje han har gått tilbake til kontoret mitt, humrer Inge Rune Fanebust.

Han er husflidskonsulent i Husflidslaget i Hordaland og har laget nissen i forbindelse med utstillingen «Emnetre» på Bryggens Museum. Nissen var lånt ut nå i førjulstiden, men bor altså vanligvis på Fanebusts kontor.

— Jeg har laget han delvis med båndkniv og delvis med motorsag. Han er trefarget, veldig blid og har grønn lue, sier Fanebust.

— Han har fått godt stell, så jeg skjønner ikke hvor han er blitt av. Jeg håper han kommer tilbake, sier Bryggen-nisse Magnus Hamsund.

Tor Høvik